Кървавата предистория на македонския език и нация


Кървавата предистория на македонския език и нация
Кочо Рацин
18 Юни 2018, Понеделник


Прокарването на идеята на Коминтерна през 1938 г. е включвало отстраняване на нейните потенциални противници

Автор: Борис Цветанов

Македонските фалшификатори свалят звезди от небето, за да докажат, че македонскиот язик си е съществувал от време оно, че дори в девети век се е „пишувало" на него. Че дори "македонскиот" поет Христо Смирненски я е зашифровал тая безспорна истина във фейлетона си "Македонска автономия" във вестник „Маскарад" от 10 декември 1922 г., „напишан на чист македонски язик".

Да не придиряме, че е толкова македонски, колкото е бил македонският в едно изказване на Антон Поров на събрание на коминтерновския „Македонски литературен кръжок". На сбирка поетът трябвало да говори на македонски и той го направил чрез неотразимо използване на частицата „ке" за щяло и нещяло.

Измислен е спасителният за фалшификаторите термин „двудомни" писатели, които, принудени от обстоятелствата, „пишувале на македонски и на някой друг славянски език най-вече бугарски, където имало най-голяма концентрация на македонска емиграция (?!). Така задомени се оказват Никола Вапцаров, Антон Попов, Панчо Михайлов, Смирненски, Трайко Китанчев, Арсени Йовков, Димитър Талев и кой ли не.

Всичко това е обаче детска игра в сравнение с едно старателно укривано кърваво престъпление, предхождащо кодифицирането на македонския език през 1945 г.

Логиката на Оруеловата държава иска предварителното прочистване на терена от потенциални и с големи възможности противници на прокарването на една или друга идея. Успоредно с решението за създаване на македонска нация и език, в Коминтерна през 1938 г. е изработен списък на такива личности.

Този списък – плеяда с бляскави интелектуалци и революционери, е изработен от баш майстора на списъци за чистки Георги Димитров. Той има вече голям опит, започвайки от април двадесет и пета, преминал през Испанската война, извикването на водещи членове на партията от България в СССР през тридесетте години, за да бъдат пращани директно в Сибир.

В случая с противниците на настъплението на македонизма Димитров работи заедно с тогавашния си пръв приятел Тито, който е измъкнал от испанската касапница и който всъщност не е Тито отпреди, а един агент от НКВД, но това е друг въпрос.

Почеркът на двамата се различава само по това, че този на Димитров е по-разнообразен. В този на Тито можем да видим бедно въображение. По него са ликвидирани кървавият български партизанин Иван Козарев, поетът в партизанския лагер на Орце (Добровойе Радослав Левич) Кочо Рацин. Така е трябвало да бъде убит и Венко Марковски, както и Никола Вапцаров, ако бил приел предложението да влезе в партизанския отряд.

Дори дете, ако познаваше живота на срасналия се с планината Иван Козарев, нелегален не от 22 юни 1941 г., както ни го описваше пропагандата, а от десетилетия, би повярвало, че бил убит по някакво недоразумение от приятелски огън. Убийството на Козарев е мистерия и до днес, затова пък убийството на Кочо Рацин, изработено по този модел, си е нагла демонстрация.

Кочо Рацин е връстник на Вапцаров. Роден е във Велес и известно време е живял в София през 1941 г.. Приятел е на Венко Марковски. И двамата имат много общо в биографиите си, дори това, че са издали първите си стихосбирки в една и съща година.

Кочо Рацин поема път на партизанин. На 13 юни 1943 г. е изпратен извън отряда да отнесе храна. Връща се късно привечер. На пост е Мино Минов, който, виждайки го, стреля. Улучва го в корема и след три-четири часа поетът издъхва.

Оправданието на Минов е изключително глупаво - виждайки приближаващ се човек, извиква "Стой!", човекът продължил да върви към него и Минов стрелял. Всички добре знаят, че дори да е било така, Рацин е имал проблеми със слуха и може да не е чул предупреждението.

Но Минов е знаел, че точно Рацин по това време ще се връща в отряда. Филимена Марковска, съпруга на Венко Марковски, смята, че това си е било чисто убийство и че такъв вариант е бил предвиден и за съпруга й, но „им трябвало малко време, за да отдалечат двете убийства едно от друго".

Че е убийство били убедени и всички в отряда, но Минов бил близък с касапина на Тито - споменатия Орце, и Светозар Вукманович - Темпо. Димитров също има касапин - това е македонският Дракула Лев Главинчев, за когото сме писали вече в "Десант".

Той е връзката с Тито, от когото получава нареждане да организира убийството на Методи Шаторов. За Димитър Талев, чиято глава също е искана от Лев Главинчев, вече също писахме подробно.

Ще се отклоним само защото неуспели с куршум, убийците прибягват и към него, и към Марковски по един начин - да бъдат ликвидирани в концлагери.

По-богатото въображение на героя от Лайпциг взема на прицел Вапцаров и Антон Попов. Те са включени в един процес, който и до днес не е анализиран както трябва, защото всъщност е едно голямо предателство на креатурата на Кремъл Георги Димитров в опита си да очисти страната от потенциални противници за след победата.

Такова е кървавото разчистване за пътя на македонизма и че е имало от какво да се боят в Коминтерна доказателствата лъсват още през 1945 г. Синът на Димитър Талев Братислав твърди: „Баща ми реагираше много болезнено и много остро на новомакедонския език. За него това беше една опасна измишльотина. И днес виждаме резултатите".

Накрая ще споменем още една жертва на особено опасен противник на македонизма - Станке Димитров. През август ще се навършат 70 години от убийството му по особен начин - чрез инсцениране на самолетна катастрофа. Прочее Станке Димитров е бил опасен за Георги Димитров и като добре запознат с още мръсни тайни на бъдещия вожд и учител - кървавото му участие в атентата през април двадесет и пета.


Иван Козарев като младеж (правият отдясно) сред другари от родното си село Венко Марковски Димитър Талев Станке Дмитров

В категории: Новини , История , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки