Стайните лиани


Стайните лиани
12 Август 2014, Вторник


Отглеждайки в дома си виещи се растения, човек може да получи частица от истинска тропическа градина и едновременно с това – превъзходен филтър за пречистване на въздуха.

Автор: Дина Харизанова

Оплитайки стените с най-невероятни клонки, пълзящите лиани оригинално ще декорират както вертикалните, така и хоризонталните повърхности.
Пълзящите растения може да се срещнат във всяко ъгълче на планетата. Сред тях дори има кактуси и папрати. Родината на стайните видове са тропическите и субтропичните гори.
Като правило, това са многогодишни тревисти и вечнозелени растения.

Сред най-разпространените стайни „алпинисти” се нареждат бръшлянът, бугенвилеята, хлорофитумът, восъчето, пасифлората  и пр.
Избирайки им място в жилището, трябва да се помисли за тяхната опора и пространство за пълзене на летораслите им. Много е важно да не им е тясно и всички листа да имат еднакъв шанс да дишат свободно.

Тяхното разпространение може да се коригира с многобройни приспособления, продавани в цветарските магазини или изработени от стопаните: решетки, връвки, поставки, кошнички, плетени конструкции, висящи кашпи и пр.
Лианите не са равнодушни към влагата и топлината. За бързия им растеж е желателно температурата в помещението да се поддържа около 20-24 градуса. Особено много обичат светлината пъстролистите виещи се растения – на сянка техният цвят не е така наситен.

А за да дишат тези красавци, е нужно периодично почвата да се разрохква на дълбочина 1-1,5 см, като това трябва да се прави по-близо до стената на саксията, за да не се наранят корените им. Напояването им също не е лека задача. Заради по-високото им разположение в стаята – върху шкафове, полици или хладилника, това е трудна работа. Затова трябва отрано да се погрижим за удобния достъп до тях. Някои цветари поставят в саксията неголеми бучки лед за постепенно овлажняване на почвата. Недопустимо е обаче водата да се излива направо върху листата, тъй като това е вредно за кореновата шийка.

Най-безопасно е тези растения да се поливат, като се пълни с вода подложката. Да се добере човек до лианите с обичайната лейка е неудобно. Доста по-просто е те да се напояват с пластмасови бутилки. В летните жеги трябва да им се устройва периодично „тропически дъжд”, като се поставят във вана или мивка и се облеят със слаба струя прохладна вода от душа. Виещите се растения са много благодарни за доброто подхранване в периода на активния си растеж.

Задължително е торовете да съдържат азот и калий. При необходимост се препоръчва от време на време обемната форма на лианата да се намали чрез резитба на връхните й клонки. Обикновено това се извършва през пролетта, като се премахват и половината или една трета от клоните.
Повечето такива видове се развиват по-добре към светлината и затова трябва периодично да се завъртат към нея ту от едната, ту от другата им страна, за да растат равни и симетрични.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки