Сред лехите и овошките през август


Сред лехите и овошките през август
12 Август 2014, Вторник


Време е за прибиране на реколтата и усилени грижи за насажденията

Автор: Дина Харизанова

Ето че на ход е август – месецът на активно прибиране и преработка на реколтата. На стопаните по това време на годината предстои доста работа – не само покрай оползотворяването на урожая, но и с подготовката на градината за презимуването й.
Сега е времето да се довърши сеитбата на ягоди, малини, червено френско грозде и касис. През втората половина на лятото се извършва изрязването на плодоносилите стъбла на старите насаждения от малини. Колкото по-рано бъде направено това, толкова по-пълноценно плантацията ще се освободи от вредители и причинители на болести.
Успоредно с това се премахват до основата слабите, болните и пречупените едногодишни леторасли.

За да не се повреди повърхностната коренова система на малините, прекопаването на почвата в редовете след обирането на плодовете трябва да се замени с разрохкване с вила. Преди това е желателно на всеки един метър да се внесе по чаша амониев фосфат. Минералните торове може да се заменят с оборски или птичи тор, разреден съответно 10 или 20 пъти.

На кисели по­чви под касиса вместо фосфорни и калиеви торове се препоръчва да се внесе дървесна пепел – по 3 чаши на храст, която първоначално се разпределя равномерно под него, а после внимателно се зарива в почвата с вила. Както и при малините, и тук може да се използва разреден оборски или птичи тор.
В сухо време при поливането, предварително почвата под храстите следва да се разрохква, за да може водата да попие добре в пръстта.

През август приключва засаждането на аронията, вишната, ранните сортове сливи, ябълки и круши. Подпорите на клоните на старите плододаващи дървета се премахват. Редовно се обират опадалите плодове от есенните и зимните сортове ябълки и круши. Преглеждат се ловните пояси около стъблата на овошките и се унищожават попадналите в тях вредители.
Добре плододаващите дървета от късните сортове сливи, ябълки и круши се подхранват с разтвор от оборска или птича тор. На 1 кв. м от проекцията на короната се сипва по една-две кофи от разтвора в зависимост от силата на овошката.

В пристволните кръгове, ако не са затревени, е нужно да се направи разрохкване на почвата, а в сухо време и поливки. Поливането е рядко – един път на десет дни, но за сметка на това – обилно, по 10-15 кофи на възрастно дърво.
При обирането им ябълките и крушите следва са се откъсват с плодната дръжка – така те по-бавно ще завехнат и няма да изгубят своите качества при съхранението си. Ако по ябълките и сливите има восъчен налеп, той не бива да се изтрива.

В момента тече и масовото прибиране на краставиците. Те трябва да се берат ежедневно и внимателно, като не се допуска прерастването им и пожълтяване. Болните и деформираните не трябва в никакъв случай да се оставят на корена, тъй като задържат растежа на новите завръзи и отслабват растенията.
За да можем през есента да имаме на масата си свежа зеленина, сега е времето да засадим копър, салати, марули и други зелени зеленчуци. Още в края на юли може да започне сеитбата на репичките.

Сезонът е подходящ за прибирането за зимно съхранение на различни подправки – босилек, магданоз, копър, майорана, чубрица и пр. Стъблата и листата се нарязват, сушат се на сянка, а след това се стриват на прах и се съхраняват в затворени стъклени буркани.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки