Наш сънародник поддържа мостовете в Ню Йорк


Наш сънародник поддържа мостовете в Ню Йорк
Проф. д-р инж. Божидар Янев Снимка: Никола Кръстев
11 Август 2014, Понеделник


„Те са като живи същества, слушайте ги и ще ви кажат какво им е“, убеден е Божидар Янев

Автор: Огнян Марков

Проф. д-р инж. Божидар Янев ръководи Инспектората по управление на мостовете в Ню Йорк, САЩ. Успоредно с това преподава в инженерния факултет на Колумбийския университет, води курс в Политехническия институт в Бруклин и изнася лекции в Япония, Китай, Франция, Великобритания, Дания.
Удостоен е със званията „Административен инженер“ за 1994 г. от Американската асоциация на строителните инженери, а през 1995 г. е обявен за „Инженер на годината" от Асоциацията на мостовите проектанти и конструктори.

През 2008 г. Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София му присъжда научната степен „Доктор хонорис кауза“.
Роден е през 1947 г. Завършва Висшия институт по архитектура и строителство (сега УАСГ). В Колумбийския университет е от 1972 г., където подготвя докторат по строителна механика, който защитава през 1976 г.

„Заминах за Щатите като студент по покана на декана на строителния факултет на университета – разказва в интервю Божидар Янев. – Той имаше добри спомени от баща ми от студентските му години в същия университет, в който се е дипломирал през 1937- 38 г. Татко ми, строителният инженер Стоян Янев, реши да се обърне с писмо към своя професор, който се оказа и декан на факултета. Така получих покана да замина за там и шанса да започна да следвам за степента „Мастър ъв сайнс“ (магистърска степен на висшето образование).

Оттам нататък всичко беше на конкурентни начала. Учих четири години, защитих докторат по строителна механика и се завърнах в България през 1976 г.“
В родината си започва работа в Електроннои-изчислителния център на Министерството на строителството и архитектурата, каквото имало по това време. „Работих в добра среда и с прекрасни колеги“, спомня си инж. Янев.

През 1977 г. се озовава във Франция при свои роднини. Предлагат му работа в  Калифорнийския университет в Бъркли и той приема. Така две години работи в уникалния Център за земетръсни изследвания там.
В Ню Йорк се завръща през 1980 г. Как обаче се озовава на сегашната си толкова отговорна длъжност?

„Оказа се, че Щатите и по-специално Ню Йорк особено много бяха занемарили инфраструктурата си. Станаха много катастрофи, паднаха мостове, имаше жертви – разказва сънародникът ни. – Големи мостове бяха поставени под въпрос, бяха затворени за движение и изведнъж нюйоркчани си дадоха сметка, че техният град вече не е млад, а напротив, дори е един от големите световни стари градове. Европейските градове се преустроиха след войната, но това не стана в Съединените щати.

Между другото забелязах, че в администрацията на града изобщо няма отдел по мостове, макар някога да е имало. Но това е било, когато са се строели мостовете преди 120 години. Има импозантни сгради в града, до кметството, многоетажни, огромни, които са строени за комисията по мостове, а комисия по мостове отдавна няма.

И така няколко предприемчиви и способни организатори - не инженери, а администратори, лансираха идеята, успяха да ангажират обществеността и администрацията, създадоха отдел по мостове и получиха фондове. Това беше моят шанс и аз го грабнах.“
Девет години по-късно, през 1989 г., способният и ценен от всички българин е назначен за изпълнителен директор на новосъздадения отдел „Управление и поддръжка на мостовете“ към градската администрация на Ню Йорк.

А отговорността е голяма – той и подчинените му около 600 служители, сред които 120 инженери, се грижат за изправността и сигурността на 800-те моста в мегаполиса. Годишният бюджет за реконструкция на тези съоръжения на Ню Йорк е около 600 млн. долара, а само за поддръжката им отиват между 50 и 80 млн. долара.

Според проф. Янев тъкмо в съотношението между тези две дейности е променящата се философия за строителството на мостовете. От една страна, явно в бъдеще ще е по-удачно по-малките съоръжения да се строят така, че бързо да се инсталират, минимално да се поддържат и към края на гаранционния им период лесно да се сменят. От друга страна, големите мостове, като тези в Ню Йорк, изискват сериозна поддръжка. Те са незаменими, уникални, най-дългите в света, ако бъдат разрушени, пак ще трябва да бъдат построени на същото място.

Адаптирал се отдавна към живота в САЩ, Божидар Янев не забравя и родината си. И е не толкова критичен, колкото прагматичен: „България като млада демокрация се специализира в редуването на режимите с голяма скорост. А българите могат да се поучат от чувството на отговорност на американците, което е като религиозно. Те разчитат само на себе си, не на държавата“. И обобщава: „България също има чувство за традиция, но не за икономика.“


Бруклинският мост в Ню Йорк  Снимка: chudesatanasveta.com

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки