На нос Форос е имало монументален раннохристиянски храм


На нос Форос е имало монументален раннохристиянски храм
Останките от раннохристиянската църква на нос Форос
10 Август 2014, Неделя


При спасително археологическо проучване, започнало в края на април 2014 г. на територията на крепостта Порос,

Автор: Десант

разположена на полуостров Форос край бургаския квартал Крайморие, бе открит монументален раннохристиянски храм. Поводът за разкопките там, осъществявани от екип на Регионалния исторически музей – Бургас с ръководител директора на музея Милен Николов, е реализацията на предстоящи инфраструктурни проекти в района. До момента археологическите проучвания на базиликата са финансирани от собственика на терена „Форос дивелъпмънт” АД, както и от бургаската община.

По план храмът представлява трикорабна едноапсидна базилика, като е напълно запазена оригиналната подова настилка от керамични плочи в притвора и отчасти – в централния кораб на църквата. Църковната сграда е изградена от големи, добре обработени камъни с калова спойка. Апсидата е от ломени камъни, дебело измазан с плътен слой розов хоросан. Въпреки че тук е имало съвременно строителство - стопански постройки и радиомачта, в апсидата бе открита почти напълно запазената реликварийна камера, вградена в основата на стълба, носещ олтарната маса. При изоставянето на храма камерата е разбита и реликвите от нея са били взети.

Установено е наличието на два входа на базиликата – централен от запад и по-малък при външната стена на южния кораб. Към страничните кораби са водели и вътрешни входове, които също са напълно съхранени. Стените на храма са сравнително добре запазени на височина до 90 см.
Западно от култовата сграда, непосредствено до входа й е разкрита голяма постройка, за която в хода на проучванията е установено, че е по-ранна от църквата. Тя е съставена от няколко помещения, най-голямото от които е с размери 9 м на 5.6 м. Сградата е била унищожена най-вероятно от пожар, след което останките й са били подравнени и преизползвани, като отчасти върху нея е изградена самата базилика.

На този етап от проучванията може да се каже, че храмът е построен в края на V - началото на VІ в., а сградата пред него е от ІV - V в.
При работата си на терена археолозите се натъкват на многобройни находки – керамични лампи, фрагменти от декоративна мраморна украса, цели керамични съдове, над 500 бронзови монети, мраморна колона със спираловидни канелюри, напълно запазен мраморен съд за светена вода. Всички намерени артефакти сега се съхраняват в РИМ - Бургас.

Предстои почистване на находките и тяхната консервация, както и осъществяване на аварийна консервация на храма.
Значението на новооткрития археологически обект е от най-високо ниво, особено за Бургас и бургазлии. На територията на община Бургас досега няма открит подобен паметник - християнски храм с толкова ранна датировка. Единствената църква, по-скоро параклис, разкрита до този момент, е тази при Сарафово, която е датирана като много по-късна – от началото на ХІІ в.

Базиликата добре илюстрира мащаба на крепостта Порос. Християнският храм е с големи размери и добре се вписва в общата картина, известна досега. Той е още едно доказателство за мащабите на укреплението през Късната античност и неговото голямо значение. Същевременно, този ранен християнски паметник определя Порос и територията на съвременния Бургас като християнско средище още от края на V - началото на VІ в.

В последните дни на проучванията е открита погребална камера пред олтарната част на храма. Първите предположения на специалистите са, че в нея е погребано духовно лице с висок ранг в църковната йерархия.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки