Воден ад скова стотици хора в Родопската яка


Воден ад скова стотици хора в Родопската яка
Разрушен от наводнението в Родопите мост
08 Август 2014, Петък


Причината за бедствието била в планинската вода, виновни няма

Автор: Камен Колев Снимки: Авторът

Живея втори живот, повече от два часа бях във вода, която беше лед-студена, защото имаше и градушка, цялата треперех. Това си спомня 90-годишната баба Тонка от родопското село Дедево. Спасил я млад мъж, който чул виковете й за помощ.
Докато говори, старицата изхвърля с лопата за смет калните наноси от дома си. Следите от наводнението достигат до над готварската печка, върху която се търкалят тенджери, покрити с тиня и чернилка.

„Погледнах – водата тече вътре. Всичко е в кал – завивките, дрехите, дори шкафовете с храна, която сега трябва да изхвърля, че не може да се ползва”, казва баба Тонка.
На 31 юли 2014 г. водната стихия потопи седем села в община Родопи, в които беше обявено бедствено положение. Пътят до село Дедево, който свързва селището със света, бе изровен на три места и тъй като стана опасен за автомобили, бе затворен.
Така около 200 жители на селото, 90 процента от които са възрастни хора, останаха откъснати от света. Много от тях живеят сами и се нуждаят от лекарства, но нямаше как да стигнат до аптека.

„Притесняваме се много, ако стане нещо лошо, линейка не може да дойде“, казва пенсионерка. „Валя в продължение на пет часа, от които два часа непрестанна градушка“,  добавя кметският наместник на Дедево Стефан Папазов. За минути водата подкопала основите на къщи и преобърнала автомобили в близкото дере. Стихията унищожила подпорни стени, покрила цялото село с вода, кал и огромни камъни, които се свлекли от планината.

Водните талази буквално нахлули в къщите като река. „От прозорците в стаите влезе градушка и вода“, напълни ги и стигна един метър”, разказва възрастна жена от Дедево. „89-та година карам, не помня такова чудо“, добавя неин съселянин. Водният ад скъса водопровод и в продължение на три дни селото беше без питейна вода. От чешмите течеше кал, разказаха хората. Въпреки че екипи на ВиК три денонощия работеха непрестанно, откриването на пробива се оказа проблематично и на хората в селото се караше минерална вода – по шест литра на домакинство.

„Когато тече вода отвсякъде, пробивът не може да се локализира. Скална маса беше затрупала кола и при разчистването открихме, че водопроводът е скъсан точно там”, обясни положението кметът на община Родопи Пламен Спасов. Водният ад не подмина и село Храбрино, където стихията скъса подпорна стена и отнесе част от пътя. „Когато асфалтът пропадна, чу се страшен тътен. В първия момент не знаехме какво става, после разбрахме, че е паднала подпорната стена – беше много страшно“, разказва Иванка Петрова, която живее съвсем близо до реката.

„Пет часа валя! Небето и земята се сляха в едно, а отгоре изведнъж дойде около петметрова вълна. Влачеше боклуци, камъни, клони, заля градините наоколо. Такова нещо не съм виждал досега”, държи се за главата и съселянинът й бай Петър.
За часове реката в Храбрино поглъща основния път, а после свлачището тръгва и към къщите. Движещата се земна маса спира буквално на метър от триетажния дом на трудноподвижната 82-годишната Мария Николова .

„Къде да отида? Не мога да направя нищо. Каквото дойде, тук ще съм”, казва възрастната жена, която, плачейки, лази на колене пред вратата на къщата си. Селото е спасено от по-голяма трагедия от двама местни – Павел и Йордан, които при петметровата вълна подкарват един багер. „Цял късмет е, че той беше тук багерът и ми хрумна, че трябва да върнем някак си тази вода от улицата в речното корито”, разказва Павел Станов.

Оказва се, че и за голямото бедствие в седемте родопски села виновни няма. „На 100 процента това е от големия водосбор и от обилния проливен дъжд, продължил с часове”, смята кметът на община Родопи Пламен Спасов. „Ако приемем, че водният ад в Храбрино дойде от това, че речното корито не е чистено от две години насам, тогава откъде дойдоха пораженията в Дедево и Извор – там няма река“, разсъждава той. „Водата от планината се стече надолу и за мен причината е в това“, допълва кметът.


Водата на броени часове буквално изяде част от пътя при Храбрино

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки