Безхаберие, корупция или – Боже, пази България!


Безхаберие, корупция или – Боже, пази България!
Членове и симпатизанти на НФСБ раздават помощи на пострадалите
08 Август 2014, Петък




Автор: Пламен Белински

Сядам да пиша, защото ми омръзна да слушам манипулации и глупости.
Сряда вечер е, по всички програми синоптиците предупреждават за бури и обилни валежи. Обявен е жълт код за Северозападна България. На запад от Тимок, в Сърбия, кой знае защо обявяват пък  червен код!
Четвъртък вечер над Врачанска област се излива невиждан порой. Община Борован обявява бедствено положение. В селата Борован, Нивянин, Малорад приливната вълна залива с  2  до 2,5 метра мостовете. Силно са засегнати и села от общините Враца и Криводол.

Относително малката река Скът (с обичайна ширина 2 - 4 метра) помита последните илюзии, че в бедната ни Родина нещата са нормални. Два дни след наводнението във Врачанско и Мизия се оказа под вода...

От петък сутрин бях в бедстващите райони. Видях падналите сгради, издавените животни, гнева на хората. Чух въпросите им. Видях едно сухо дере, без язовири, в което никога не е имало вода за повече от 4 часа след дъжд, а сега представляваше река 18 часа след дъжда.
Заговори се за скъсани язовирни стени. Обаче, когато молих да ми се покаже поне една скъсана стена, апологетите на тази теза вдигаха рамене и ме пращаха някъде  неопределено нагоре по течението на реката.

Проблемът дойде от "тапите", които се образуваха при селата Борован, Баница и Малорад. Затлачените корита на малките притоци повдигнаха приливната вълна с 1 до 2 метра, което се оказа фатално.
А горката Мизия събра водите от над 1500 кв. км. водосборна площ...
Има една стара поговорка: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ”.

Още вечерта на пороя в с. Нивянин със собствена техника най-активно работи спасителен екип от членове и симпатизанти на НФСБ. Във вторник и сряда беше проведена и акция в помощ на пострадалите.
Води се следствие, но е интересно какви ще са отговорите на следните въпроси:

1. Защо при нас бе обявен код "жълто", а в Сърбия - "червено"?
2. Защо коритата не са почистени, за да се минимизират щетите?
3. Кой прецени, че с 325 лв. еднократна държавна помощ за пострадалите може да се компенсират сгради, животни и имущество?
4. Кой контролира дали не се спекулира с помощите?


Обраслите с всякаква растителност речти корита и отводнителни дерета увеличават три до четири пъти височината на водната вълна

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Вълкова
06.05.2019 16:31:41
0
0
И в този момент има опасност от наводнение в село Борован, при по-силни дъждове.Коритото на Барата е задръстено от саморасли растения.Парапета на моста при Панковци се срастна със земята и никой не мисли да го възстанови на мястото му. Навсякъде по коритото на Барата изникват сметища. А госпожа Тодорова спи ли спи непробудно.
1
гело
09.08.2014 08:13:17
0
0
Удави село-спечели милиони...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки