Пионки на ГЕРБ, агенти на САЩ


Пионки на ГЕРБ, агенти на САЩ
От 6 август 2014 г. МВнР на България ще се оглавява от Даниел Митов - служител на американска неправителствена организация в Брюксел, бранеща интересите на САЩ в ЕС
08 Август 2014, Петък


Кои са опасно зависимите лица в правителството на Георги Близнашки?

Автор: Велизар Енчев

След като разпусна Народното събрание и назначи служебно правителство, в следващите два месеца конците в държавата ще се дърпат от Росен Плевнелиев, парламентарната република ще се трансформира в президентска, а народът ще тъне в заблудата, че проф. Близнашки е премиер.

Четири министерски назначения говорят, че Плевнелиев е не само президент на ГЕРБ, но и резидент  на щатското посолство. Ще започна със служебния министър на външните работи Даниел Митов. Роденият през 1977 г. политолог ще води външната ни политика в навечерието на формирането на новата Европейска комисия.

Кой е този безценен кадър?
От 2001 до 2002 г. Митов специализира „Политически умения“ в Нов български университет, където финансов благодетел е Джордж Сорос. През 2006 г. става член на Демократи за силна България (ДСБ), оглавява фондация "Демокрация", след което се прехвърля в партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите".
Но в един момент една задокеанска ръка го пое и му осигури завидна кариера. Следвайки пътя на герберския външен министър Николай Младенов, през 2010 г. Митов заминава в мисията на Националния демократически институт на САЩ  в Ирак, където престоява две години.

За да проумеем кадровата политика на янките, нека припомним сходната биография на Младенов. Той също бе на американски щат, но в две институции - Международния републикански институт и Националния демократически институт. Като техен представител инструктира елитите в Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток.
Резултатите от инструкциите са печални, но това е без значение и за републиканците, и за демократите. Имайки репутацията на доверено лице на Вашингтон, през 2006 г. Младенов е съветник в иракския парламент, а в момента - представител на ООН в Ирак. Същият Ирак, който след британско-американската интервенция от 2003 г. е в руини.

Копирайки кариерата на Младенов, през 2012 г. Даниел Митов  е назначен за постоянен представител на Националния демократически институт в Брюксел. Така че от 6 август 2014 г. МВнР на България ще се оглавява от служител на американска неправителствена организация в Брюксел, бранеща интересите на САЩ в ЕС.

Назначението на Митов за външен министър е доказателство, че служебното правителство е редено в щатското посолство, като при номинирането на министри се е наблягало на американската подготовка, а не на рутинните стандарти за професионализъм.
Вицепремиер и министър на правосъдието е малко известният юрист Христо Иванов. Всъщност Иванов е добре известен в задкулисието, а това е най-важно за кариера във васална държава.

От 1997 до 2002 г. той е експерт в Правната инициатива за Източна Европа на Американската асоциация на юристите. Сега е директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), зад който стои въпросната асоциация.
Ако се съди по сайта на БИПИ, тя има не само финансовото рамо на фондациите „Америка за България“ и „Конрад Аденауер“, но и солидната подкрепа на Държавния департамент и правосъдното министерство на САЩ. Наистина е чудно: как с такива могъщи спонсори Иванов не е станал служебен премиер?

Освен като човек на Обама,
Христо Иванов е известен и като борец срещу национализма. В своя скорошна публикация се възмущава от ръста на българския национализъм и намира болното място на обществото – учебниците по история.
Според вицепремиера историята се цитирала избирателно и пример за това е фактът, че немалко българи отричали ролята на България в депортирането на македонските гръцки евреи в нацистките лагери на смъртта.

“Много българи не признават и преследването на мюсюлманите в продължение на почти целия 20 век. И двата мрачни епизода от българската история отсъстват от учебниците по история“, твърди Христо Иванов.
Утехата ни е, че това лице не е министър на образованието. Тъй като първата му работа ще е пренаписване на учебниците по история, които ще са копие на турски и македонски учебни програми за Възродителния процес и македонизма.

Дипломацията и правосъдието не са единствените американски придобивки в кабинета на Близнашки. Военен министър е Велизар Шаламанов, приближен на Иван Костов и зам.-министър на отбраната в синьото правителство.
През 2009 г. е назначен за директор в ключова агенция на НАТО, организираща търгове за снабдяване с нови оръжия, разузнавателни и командни системи. Такъв пост не е за всеки, а само за най-доверени агенти. Все пак става дума за милиардите на военнопромишления комплекс, който залага само на проверени кадри.

Като многоръкия индуистки бог Шива, Шаламанов е и директор на център "Джордж Маршал" (България) – неправителствена организация с нестопанска цел. Официално прокламираните цели на Центъра е да помага за изграждане на гражданско общество в България и за установяване на сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион.
Малко известно е, че “Джордж Маршал” е наследник на Американския армейски институт за Русия в Гармиш Партенкирхен, използван за обучение от ЦРУ. Той е създаден през 1992 г. от три ключови фигури в правителството на Джордж Буш-младши - вицепрезидентът Дик Чейни, държавният секретар Колин Пауъл и зам.-министърът на отбраната Пол Уолфовиц.

След края на Студената война офицери от българската армия и наши дипломати преминават различни курсове на обучение в Гармиш Партенкирхен. Което изобщо не означава, че са вербувани от ЦРУ. Тази мисъл е изначално грешна, защото не кореспондира с евроатлантическите ценности на съюзниците ни в НАТО.
Говорим ли за ценности, стигаме до цените. В случая имам предвид цените на тока. За тях ще се грижи служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов – директор на управление „Стратегии и маркетинг“ на телекомуникационния оператор Blizoo.

Образованието му е впечатляващо, но след „калинките“ на ГЕРБ е добре да се провери автентичността на дипломите. В биографията му пише, че през 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания, а от 1999 г. е магистър на Масачузетския технологичен институт.
До 2004 г. е в САЩ като инвестиционен банкер. През 2004 г. открива софийския офис на международната консултантска фирма McKinsey, в която работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите.

Случайно или не, през 2004 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) решава въпроса за цената на GSM лиценза за трети оператор.  На 11 ноември с.г. пред комисията са призовани само екипите на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и на McKinsey.
Според оглавяваната от Чонов McKinsey стойността на третия GSM лиценз е между 7,6 млн. и 17 млн. евро, а според УНСС - между 175,2 млн. лв. и 286,2 млн. лева. В същото време експерти на American Appreisal оценяват третия GSM лиценз на 90 млн. евро. Изгодните за България цени са пренебрегнати без обяснение.

В крайна сметка купувачът на БТК - "Вива венчърс", плати само 54 млн. лв., което е една четвърт от цената, определена в тарифите на Комисията за регулиране на съобщенията. Върховната административна прокуратура веднага поиска сделката да бъде спряна с този сериозен мотив: Комисията за защита на конкуренцията не се е произнесла дали лицензирането на БТК като мобилен оператор без търг и при цена от 54 млн. лв. е държавна помощ и допустима ли е тя.

Тук е важно да знаем имал ли е консултантът Васил Щонов личен интерес от предлаганата ниска цена? Ала аферата с приватизацията на БТК и лиценза на мобилния й оператор е обвита в такава комисионна мъгла, че едва ли истината скоро ще излезе. 
Аз обаче се интересувам дали служебният енергиен министър ще си позволи да прекрати преписката между Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Европейската комисия, в която искаме ревизиране на неизгодните договори с двата американски теца в Гълъбово. И дали Щонов ще отстоява държавните интереси или интересите на корпорациите, в които е работил и в които ще работи в бъдеще?
-----
Според британския писател Дейвид Айк съществуват два вида диктатури - открита и скрита. За първата са изписани  хиляди страници, за втората се знае малко. Скритата диктатура се маскира  като представителна демокрация в либерални рамки. Консумирайки заблудата, че живеят в демокрация, хората не въстават срещу подменената свобода. Скритата диктатура е много по-опасна, защото манипулира съзнанието на милиони и ги превръща в послушни поданици.
Тези дни скритата диктатура у нас се олицетворява от президента и назначените от щатското посолство служебни министри.
Бог да пази България, защото ние не можем!


Анализирай това
Назначението на Даниел Митов за външен министър е доказателство, че служебното правителство е редено в щатското посолство, като при номинирането на министри се е наблягало на американската подготовка, а не на рутинните стандарти за професионализъм.


В категории: Анализи , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Неизвестен
12.08.2014 20:04:36
0
0
От Националната разузнавателна служба Велизар Енчев, с чин капитан, е уволнен през 1996 година от тогавашния ръководител на службата Бриго Аспарухов, по личното настояване на министър-председателя Жан Виденов...
3
Неизвестен
12.08.2014 20:01:55
0
0
Завършва специалността "Журналистика" /1973-1978/ и двегодишен факултативен курс по риторика и международни отношения /1977-1978/ в СУ "Св. Климент Охридски". Работи във вестник "Отечествен фронт" /1979-1986/. От 1985 до 1996 година е щатен служител в югославския отдел /17-ти/ на Първо главно управление на Държавна сигурност.
2
09.08.2014 19:17:14
0
0
Г-Н ЕНЧЕВ ГО НАБЮДАВАМ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТИГОДИНИ.ИНТЕЛИГЕНТЕН Е НО ВАГА МНОГО ЧУСТВА ,А НЕ РАЗУМ В ПРЕЦЕНКИТЕ СИ ЗА СЬИТИЯТА .СТАВА СМЕШЕН С КЛОКОЧЕЩАТА МУ МРАЗА КЪМ БОЙКО ,КОЯТО НАДМИНАВА И ТАЗИ НА СИДЕРОВ.ЗАТОВА И НЕПОЛУЧАВА ПОДКРЕПА ОТ ПО ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ.ТОЙ Е БИВШ КОМУНИСТ КОЙТО НЕГОДУВА СРЕЩЕ ЛИЧНОСТМ А НЕ С/У ПАРТИИТЕ .НАПР.БСП .С ТОВА ВРЕДИ НА ПОДРЪЖНИЦИТЕ НА НФСБ И МВР.С ОМРАЗАИАЛЕЧЕНЕМСЕ СТИГА.БОЙКО Е ЕДИНСТВЕНИЯТ КОЙТО НЕ СЕ КАОЛИРА С ДПС.НО ТОВА НЕ ГО КАЗВА.АТОВА РАЗУМНАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА ПАК ЩЕИГЛАСУВА ЗА ГЕРБ.
1
Независим: .
08.08.2014 13:40:12
0
0
Сите са маскари.....казал го е Алеко чрез бай Ганьо. Ако служебното правителство беше под патронажа на червен президент, тогава други щяха да са министрите. Но какви интереси ще защитават, пак не се знае, защото за съжаление политиците ни са продажни и корумпирани. Така че Бог да пази България, г-н Енчев
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки