Дихателната недостатъчност е в зависимост от заболяването и професията


07 Август 2014, Четвъртък


В началото на януари почувствах тежест от лявата страна в областта на сърцето. Постъпих в болница за изследвания и се оказа, че всичко е наред.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Но вкъщи продължих да лежа с кашлица, отделяне на храчки и безсъние. Гърдите ми свиреха и продължавах да чувствам тежест в сърдечната област. Постъпих в Белодробна болница за лечение с диагноза: хронична обструктивна болест тежка степен 3 в екзацербация. Как да се излекувам от този здравословен проблем?
Янка Трингова,
Габрово

Хроничната обструктивна болест (ХОББ) е предотвратимо и лечимо заболяване, което се характеризира с ограничаване на въздушния поток. То се причинява от болест на малките дихателни пътища (бронхиолите) и от емфизем (раздуване на белите дробове в резултат на разпад на тъканта).

Рисковите фактори за възникване на заболяването се крият в околната среда – замърсяване на въздуха, особено със серен двуокис; нисък социален статус, пасивно пушене в детска възраст. За ограничаване на въздушния поток значение имат и различни невъзвратими промени:  стеснение на бронхите от влакнеста тъкан (фиброза), структурни промени на белодробните мехурчета (алвеоли) и т. н., както и някои възвратими промени като натрупване на възпалителни клетки и секрет в бронхите, спазъм на гладката мускулатура и други.

При ХОББ са налице клинични прояви на хроничен бронхит и белодробен емфизем в различна степен на съчетание на двата процеса. Това е прогресиращо заболяване, особено ако действието на вредните фактори продължава. Когато то се преустанови, може да настъпи подобрение на белодробната функция и забавяне и дори спиране на болестта, с периоди на стабилност и повторение (екзацербация). Последната се изявява клинично с увеличаване на кашлицата, отделяне на гнойни храчки и поява на задух.

Тежестта на заболяването се влошава и от настъпващите усложнения. Едно от най-неприятните от тях е т. нар. хронично белодробно сърце. За такова говорим, когато е налице уголемяване (хипертрофия) на дясната камера на сърцето, с или без сърдечна недостатъчност, в резултат на заболявания на белите дробове и специално ХОББ. Характеризира се с проявите на хронично белодробно заболяване: бронхит, емфизем, кашлица, отделяне на храчки, лесна умора и задух, белодробна хипертония. В периода на т. нар. декомпенсиран стадий проявите се владеят от белезите на дихателна и сърдечна недостатъчност, която бива от десностранен тип.

Лечението на ХОББ се извършва в специализирани заведения и е в зависимост от характеристиката на болестния процес, като включва отказ от тютюнопушене, отстраняване на вредните фактори от околната среда, кислородотерапия и подходящи медикаменти. Препоръчва се богата на мазнини и бедна на въглехидрати храна, умерен прием на белтъчини и доставяне на достатъчно количество електролити.
Основните принципи за лечение на хроничното белодробно сърце са потискане на изострената белодробна инфекция, намаляване на бронхиалната обструкция, борба с белодробната и сърдечна недостатъчност, навременно приложение на кислород.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Бивш болен от емфизем доказан
30.12.2021 11:48:50
0
0
Емфизем и сърце малко капковидно.доказани 2017 г.....,От юли 2021 г до сега 30 дек. 2021г пия ТАМЯН,,,,.БОСВЕЛИЯ САКРА СУПЕРИОР-смола на зърна донесена от ОМАН район Дофар град Салала......,Не можех да стоя прав повече от ПЕТ минути.....Умирах....,Сега се чувтвам се супер ходя дишам,,,,.правя физически упражнения .....,0885734294......, В Пловдив съм....,УСПЕХ....,Продължавам с тамяна....,
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки