Музеят на транспорта пази уникални вагони и локомотиви


Музеят на транспорта пази уникални вагони и локомотиви
Вагонът „Султание“
05 Август 2014, Вторник


Години наред БДЖ не е в състояние да се грижи за експонатите, но държавата бави прехвърлянето на сбирката към общината в Русе

Автор: Камен Колев

Единственият у нас Музей на транспорта и съобщенията се намира в Русе, но поради липса на реклама и добро стопанисване е малко популярен сред туристите. Той е създаден по повод 100-годишнината на железопътния транспорт в страната и е разположен в салоните на първата българска жп гара, която по стечение на обстоятелствата е построена в дунавския град през 1866 г. едновременно с първата жп линия.

Първата копка за изграждането й е направена на 21 май 1864 г. по проект, изпълнен от британската фирма на Уилям Гладстон. Строежът е ръководен от братята инженери Бъркли. Зидовете на гарата са дебели половин метър и са от бял варовик.
Сградата е много красива и е обявена за недвижима културна ценност. Тя се състои от приемно здание, стрелочна кабина, водна кула, кейова стена и медицинска служба. От северната страна е перонът, покрит с каменни плочи. Тук е монтиран и старинният гаров часовник, както и сигналната камбана.

Гарата е използвана до 1954 г., а по-късно в нея е настанен транспортният музей. В него са оформени три секции, които разказват за развитието на железопътния транспорт в България, за речното ни корабоплаване и съобщенията. В него са подредени множество разнообразни експонати, модели, макети, снимки, диаграми и текстове, които свидетелстват за историята на транспорта и съобщенията у нас. Сред перлите в експозицията е локомотив 148 – една от първите машини, доставени у нас.

Той е изработен през 1866 г. в локомотивната фабрика „Шарп-Стюарт" в британския град Манчестър. У нас са били внесени десет такива трена, но единият се повредил при пренасянето си до Варна. Машините са тесни, точно по английски образец. Те са триосни и могат да дърпат влак с тегло 73 тона със скорост 28 км/ч. Локомотивът е с двуцилиндров двигател, който работи с пара, но няма спирачки.

Само тендерът има спирачка, която се задейства на ръка. Локомотив 148 е работил до 1901 г. 13 г. по-късно той и останалите са били спрени от експлоатация. Всички са нарязани за скрап, с изключение на този екземпляр. Той често се използва при заснемането на филми. Бил е реквизит например в „Записки по българските въстания”, „Капитан Петко войвода” и в руско-българската продукция „Турски гамбит”.

Четирисерийната продукция със сценарист Никита Михалков бе снимана у нас на два пъти. Това са и най-мащабните снимки, правени в русенския Музей на транспорта. Гаровата сграда се е „превъплъщавала“ и в ролята на гарите в Удине, Одрин и Сан Стефано, както и на Цариградския пазар. Старите вагони и локомотив пък са превозвали във филма войски, а салонният вагон на Фердинанд е превърнат за кинолентата в щаб на руската армия. В „Турски гамбит“ са заснети и третокласните триосни вагони с локомотив 148, вагон-фургон и платформен вагон, на който били натоварени оръдията на руската армия.

За култовата киносага специално били композирани над шест влакови състава с девет вагона.  Във филма като реквизит е използван и друг автентичен експонат в музея - салонният вагон „Султание”, поръчан за султан Абдул Азис. Луксозната му изработка е извършена в Белгия през 1866 г. Бил е доставен за откриването на първата ни железопътна линия Русе – Варна с цел да се ползва от височайши гости. Боядисан е в синьо и е изпъстрен със златисти орнаменти в стила на ислямската живопис. В средата му върху платформа е обособена веранда, от която от двете й страни се влиза в два салона – личен и за гости. Те са обзаведени с широки дивани и кресла.

В личната стая дори била монтирана мивка и тоалетна.  Със „Султание" пътувал като малък и цар Фердинанд, заедно с майка си княгиня Клементина. По-късно с него се возил и барон Хирш, който искал да огледа жп линията, преди да поеме концесията за строителството на Източните железници. Ценни експонати в сбирката на музея са салонният вагон 5, произведен през 1894 г. в германския град Бреслау по поръчка на цар Фердинанд; салонен вагон 101, направен през 1902 г. в Гьорлих, Германия, и известен като вагона на маршал Толбухин, както и салонен вагон 17 от 1911 г., свързван с цар Борис ІІІ.

Освен подвижните жп състави, в музея може да се видят и макети на кораби, а също и оригинална техника за съобщения. С откупката на трасето Русе – Варна на 10 август 1888 г. от българското правителство е поставено началото на Българските държавни железници.  А Националният музей на транспорта в Русе е открит на 26 юни 1966 г. в чест на едновековния юбилей от построяването на първата жп линия у нас. Две години по-късно Министерски съвет го прехвърля на Транспортното министерство. Парите за музея секват през 1992 г., когато жп управлението в Горна Оряховица отказва да поеме разходите му и го дава на локомотивното депо в Русе. Днес той е ведомствен и се стопанисва от „Холдинг БДЖ” ЕАД - „Пътнически превози”.

От 2009 г. насам заради влошеното си финансово състояние железопътната компания  не разполага със средства за поддръжката и развитието на експозицията, сградите и маршрутите за достъп до музея. Така че не е за чудене, ако русенски туроператор не е в състояние да обясни на туристите къде точно се намира той. Допреди няколко години в дунавския град дори нямаше табели, които да указват пътя до единствения у нас Музей на транспорта и съобщенията.

Заради проблема със стопанисването от няколко години общината в Русе се опитва да придобие собствеността върху него. Преди повече от година  местните общински съветници приеха единодушно решение това да стане безвъзмездно. И макар от управата на холдинга да заявяват, че нямат против той да бъде изваден от активите, за деактуването на собствеността му е нужно решение на правителството. През юни тази година обаче заместник-министърът на транспорта Антон Гинев попари надеждите на общината като обяви, че музеят се стопанисва отлично и затова мястото му е в железниците, с които е свързан исторически.


Музеят се помещава в първата българска жп гара Локомотив 148

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки