Август ще е различен на запад и изток в България


Август ще е различен на запад и изток в България
05 Август 2014, Вторник


През август ще се наблюдават съществени различия в агрометеорологичните условия в западните и източните райони на страната.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

В Западна България те ще се определят от прогнозираните поднормени температури и наднормени валежи, а в Източна България – от наднормени температури и поднормени валежи.

През първото десетдневие на август в Западна България агрометеорологичните условия ще се задържат неустойчиви, което допълнително ще забави приключването жътвата на пшеницата. Сериозна е опасността от влошаване качеството на зърното в неприбраните посеви, особено в част от северозападните райони, където на отделни места е констатирано покълване на семената в житните класове.
В източните и южните райони жътвата на пшеницата е към края си. Получените добиви от пшеница в агрометеорологичните станции към НИМХ са в широки граници, преобладават тези между 400-470кг/дка (Пловдив, Садово, Хасково Асеновград, Елхово, Ямбол, Образцов чифлик, Разград и др.).  

През първата половина от август част от пролетните култури ще приключат развитието си. През първото десетдневие при по-ранните хибриди царевица  ще протича преход от млечна към восъчна зрелост и восъчна зрелост, главно при посевите в източните и южните райони на страната. В Тракийската низина и в Югоизточна България слънчогледът ще встъпи във фаза узряване. До средата на август в по-голямата част от полските райони на страната при слънчогледа ще се наблюдава техническа зрелост. 

През третото десетдневие ще приключи развитието на по-разпространените в нашата страна хибриди царевица от група 600 по класификацията на ФАО. В края на месеца фаза узряване ще се наблюдава при соята, фъстъците, захарното цвекло и др.
През август трябва да продължи растителната защита срещу масово разпространените гъбни болести по зеленчуковите култури, овошките и лозите. В западните райони, където се прогнозира по-неустойчиво време, по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има около средата на първото десетдневие, в края на второто и през повечето дни от третото десетдневие.

При лозата борбата срещу брашнестата мана (оидиум), която е напът да компрометира гроздовата реколта в част от южните райони, трябва да продължи до преминаване на фенофазата прошарване (омекване) на зърното. През месеца при овошките не трябва да се подценява борбата срещу гъсениците от второто поколение плодов червей. В горния материал е посочено как трябва да се извършва тя.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки