Нашенски ритми в Бесарабия


Нашенски ритми в Бесарабия
Възпроизвеждане на обредите за празника Трифон Зарезан
04 Август 2014, Понеделник


В украинското село Нова Ивановка, Одеска област, се състоя Седмият фестивал на българската музика и танци „Да трепне българско сърце!“.

Автор: Георги Ваташки

Под този наслов на 12 юли там се проведе Фестивалът на българска музика и танци. Това става за седма поредна година с подкрепата на организациите „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“.

Нова Ивановка за втори път е домакин на празника, в който се включват фолклорни ансамбли от всички български селища в бившата съветска република. От 2008 г., когато е първото издание на фестивала, той е бил провеждан в селата Малая Перещепина и Каменка, както и градовете Болград и Измаил. Освен домакините, тази година участваха състави от Бабата, Диветлия, Дмитровка, Чийшия, Холмское, Каменка и танцова група от Одеса. По традиция всяко селище се представя с най-добрите си български народни танцови, музикални и вокални номера.

Събитието започна с вълнуващото изпълнение на стихотворението „Ние сме от Буджашката степ“ на прочутата бесарабска поетеса Таня Танасова-Тодорова. Музикалната част на фестивала бе открита от танцовия състав „Младежки сърца“ от Нова Ивановка. След него на сцената излязоха сънародниците ни от Холмское и Дмитровка, които впечатлиха публиката с прекрасна ръченица.

Ансамбълът за народни песни и танци „Дулакчия“ от село Диветлия пък възпроизведе обредите на български празник във вокално-хореографския спектакъл „Трифон Зарезан“. Музиката на талантите от народния оркестър „Чийшия“ и  композицията „Тракийски танц“ в изпълнение на фолклорната групи „Колорит“(с. Каменка) и „Български сърца“(Одеса) накараха публиката да избухне в дълги аплодисменти.
В края на празничната вечер след гласуване на публиката участниците бяха отличени с дипломи и номинации за техните умения. Бяха връчени и специални награди за най-малък и най-възрастен участник на фестивала.

„Да трепне българско сърце!“ завърши с вълнуваща демонстрация на „Младежки сърца“ под ръководството на Мирчо Панзар на народни танци от различни краища на България. Зрителите се насладиха на майсторските изпълнения на еленино, пайдушко, ситно шопско и чичово хоро.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки