Нека да е лято! Само да е лято!


Нека да е лято! Само да е лято!
02 Август 2014, Събота


Инструкция за начинаещи как да напишем летен хит

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Ако и на вас ви е писнало да вършите някаква нормална работа, от която има дори и минимална полза за обществото и адски ви се е приискало и вие да станете поп звезда, мюзик айдъл или супер стар, това е четивото за вас. През следващата минута-две ще научите как да продуцирате, напишете, запишете и разпространите летен хит, който ще изкърти дискотеките до края на сезона.

Вярно, после никой няма да го помни, но  пък ще се превърнете в горепосочената мечтана публична личност. Е, универсална рецепта няма, та ако не ми вярвате, овреме се отправяйте към офиса на известната фирма, която създава онези (с извинение) изпълнители само с по едно име. Сещате се коя.

Първо. Текстът е най-лесната работа, не се занимавайте с глупости! Важен ви е припевът, тук е основата на всеки мазен летен хит. Вие, разбира се, не владеете никакъв музикален инструмент, та няма как да прецените дали това, което ви се върти из главата, звучи и как околните го преценяват. Седнете на компютъра, сложете слушалките, влезте в който и да е сайт за видеообмен и напишете summer hits. Не ви будалкам, че не знаете родния си език, просто на английски ще имате по-голям успех.

Тоест, по-бързо ще ви дойде идея за припева на бъдещото парче, а и ще имате по-голям избор. От 50-те години на миналия век, до днешни дни лятото все е било обезпечавано с хитове от каквито музикални стилове се сетите, на всевъзможни езици. Все нещо ще ви хване ухото и така основата е готова. Сега на вашия инструмент трябва да напишете музиката. „Да напишете музиката” на съвременен професионален език означава да направите лууповете. „Луупове” означава това, което сте откраднали (добре де, взели, заимствали, простете), да се повтаря до припадък . В ритъм „луп – луп – луп - луп”, ходили сте на дискотека, сещате се. Една четвърт от работата е свършена.

Второ. Както вече споменахме, текстът е най-лесната работа и е глупост, но няма как да избегнете тази досада. Ако нищо не ви хрумва, а сезонът вече е почнал, ето най-ценният съвет от мен: компилирайте! Ако не сте завършили шести клас или сте го завършили, но не сте внимавали, да компилирате в случая означава да направите подбор (не съм казал „внимателен”) на различни думички от песни за лятото, които ви харесват. И тук имате широки възможности за избор, но гледайте да се придържате към следващото правило:

Задължително трябва да присъстват „любов”, „щурче”, „вечери” (много важно!), „мое море”, „ласкаво слънце” (което, разбира се, трябва да изпеете като „уаскаво суънце”), „във въздуха”, „нещо”, „раздяла” и „не казвай сбогом!”. Ако сте изпълнител от женски пол, искате да стане по-разчупено и с елемент на скандал, използвайте, също както изумително талантливата Лора Караджова в едноименната „Нека да е лято”: „дупето ми събира шопи, гларуси на ято”. Пък и така всички по дискотеките ще разберат, че сексуалните ви предпочитания не са ограничени до дадени етнографски райони на нашата китна страна. Напаснете някак си затрогващия текст към музиката от луупове, както вече обясних, по системата „луп – луп – луп – луп”. Ако ви е сообено трудно, пробвайте да нареждате по рапърски тертип.

Трето. Летният шедьовър е готов, но не се заблуждавайте, идва най-сериозното. Как да го продуцирате. Тази дейност съдържа съвсем друг смисъл в нормалния музикален шоу-бизнес, но няма да ви занимавам с нея, това помагало е за приложение в съвсем конкретната тукашна действителност. Наясно сте, че на никого няма да направите впечатление, вас никой не ви знае. И вие не знаете никого, но това не е причина да стоите далече от  светския блясък на бъдещите ви появявания по телевизора, в предавания, наречени „ВИП нюз”, „Хай клас”, „Хот спот”, „Трясък” или „Яко!”.

Дайте някой лев, но се завъртете из клуб, в който ходи някой от по-известните потенциални пласьори на летни хитове. Гореспоменатата звезда трудно ще прилъжете, защото тя е супер класа, но вие посмалете малко претенциите. Има и други вещи по темата.  Даже не са никак малко. Руши, Буши, Мария Илиева, Графа, Херцога, Биг Ша, Мидъл Ша, Дийп Зоун, Плитък Зоун, Д2, С3 и други, цял звезден куп са!

След като заинтригувате някой от въпросните и той се навие да изгъгне с вас в студио вселенския ви хит, сте на крачка от успеха. Само не забравяйте, че въпросният ще се съгласи да гъгне в микрофона срещу някой лев. И после в заглавието на парчето трябва да изпишете първо неговото име, после „фийчъринг”* и чак след това вашето. Ако сте изпълнител от женски пол, тази процедура е същата, но може и да се разминете с по-малко пари или направо без. Тук договорката е в натура.

Четвърто. То е свързано с предишните ви тегоби. Ако този, когото ви е „фийчъринг”, е наистина от горепосочения кръг на богоизбрани, завъртането на парчето става доста по-лесно. Тръгвате с вашия партнер подръка по радиостанции и телевизии и се срещате с неговите хора там. Задължително е да използвате словосъчетанията „трепач е”, „ше убива”, „мания”, „рулира” и от този емоционално-експресивен кръг.

„Емоционално-експресивен” означава „такъв на изразяване”. Ако човекът, с когото сте записали, е от женски род, сте на крачка от истеричната ротация на хита - поне двадесет пъти на ден и минимум седем в нощния блок, ако има такъв. Ако и вие сте от женски род, сте сигурен участник в церемонията на годишните награди на „БГ Радио”. В категория „Най-дъ бест нов изпълнител”.
Нека, нека да е лято! Успех!
* от feat (англ.) – представя


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки