Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
01 Август 2014, Петък


Кои са печелившите и кои губещите на Стария континент


Гръцкият о-в Лимнос се е изместил с 5 см

Следствие на силното земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер, разтърсило Егейско море на 24 май тази година, осмият по големина гръцки остров, намиращ се в северната част на тази акватория –  Лимнос, е променил местоположението си, измествайки се с цели 5 см, съобщи тези дни в. „Етнос“.

Отклонението е било открито от гръцки учени от Атинския институт по геодинамика след изследвания и анализи на данни от джипиес станции. Те показали, че островът, който в древни времена е бил посветен на бога на огъня и защитник на ковачите Хефест, е мръднал  в резултат на силната сеизмична активност в югозападна посока.

В. „Елефтеротипия“ цитира сеизмолога Танасис Ганас, който разказва, че следствие на труса на 24 май, джипиес станцията на Дарданелите се е изместила с три сантиметра в северозападна посока, а станцията в района на граничния с Турция град Ипсала, областта Еврос – с 2 сантиметра в североизточна посока.
По мнението на гръцкия учен, тези „мигрирания“ в района се дължат на начина, по който става разкъсването на големия разлом в северната част на Егейско море.


Берлин е европейски първенец по откраднати велосипеди

Средно на ден 70 велосипеда сменят собственика си в Берлин. През миналата година в германската столица са били откраднати общо 26 513 колела. Това прави 786 кражби на сто хиляди души население и поставя мегаполиса на първо място в страната, съобщи в началото на седмицата БНР.

Кражбата на колело е едно най-широко разпространените престъпления на планетата. На фона на неправомерно присвоените около шест милиона лични автомобили, бройката на откраднатите велосипеди надхвърля шестдесет милиона. Само през миналата година са отмъкнати от законните им собственици колелета за около 128 милиона евро.

Почти всеки притежател на двуколесното возило може да разкаже поне една история за негова кражба. Органите на реда са категорични, че няма никакво значение дали колелото е ново или старо, скъпо или евтино, детско, дамско, мъжко или спортно.
Самите полицаи, които често се придвижват на две колела, са убедени, че най-често при кражбите става дума за организирана престъпност.

От няколко години се поставя въпросът дали и колелата не трябва да имат система за проследяване, както е при автомобилите. В момента на пазара на велосипеди най-търсени са употребяваните, но се намират клиенти и за закупуването на нови колелета, някои от които  дори са по-скъпи от една по-обикновена градска кола.

Във връзка с неприятната статистика, Сенатът на Берлин въведе нови мерки за наблюдение на стоянките за колела на гари, спирки и възлови места, на които собствениците оставят велосипедите си. Приета е и нова специална разпоредба, която задължава домоуправителите или икономите на сгради, съблюдавайки реда за влизане в жилищната зона, да следят и за колелата, освен за автомобилите.


До 2020 г. в Норвегия парите ще „изчезнат"

Една от водещите норвежки финансови организации заяви тези дни, че до 2020 г. скандинавската страна трябва изцяло да се откаже от плащанията в брой.
Понастоящем те се практикуват в 5 % от сделките в Норвегия. Критиците обаче твърдят, че хората изцяло трябва да пазаруват чрез карти.

Finans Norge, която представлява 200 финансови институции и групировки, действащи на норвежка територия, се застъпва за пълното премахване на плащанията в брой там. Организацията твърди, че тази практика ще спомогне в борбата срещу финансовите престъпления, кражбите и наличието на „черни пари".
„Плащанията в брой представляват толкова малка част от плащанията в обществото, че ние може да минем и без тях", гласи изявление на организацията, публикувана на нейния сайт.


Страните, които спечелиха най-много от ЕС

Дания и Германия са големите печеливши от общия европейски пазар, сочат резултатите от публикувано в началото на седмицата изследване, цитирано от германската информационна агенция DPA.
По поръчка на немската фондация Bertelsmann анализатори са изследвали икономическото развитие на 14 от 15-те най-стари членки на ЕС, изключвайки Люксембург от проучването.

Според получените данни, благодарение на общия пазар реалният брутен вътрешен продукт на Германия е нараствал средно с по 37 млрд. евро годишно между 1992 и 2012 г. Това означава, че всеки германец е ставал с 450 евро по-богат за разглежданите 20 години.
Само Дания е успяла да се възползва повече от липсата на търговски граници - там на всеки гражданин за същия период се падат отгоре по 500 евро годишно. На трето място е Австрия с 280 евро.

Съвсем различна е ситуацията обаче в южната част на континента. Ръстът в Италия се равнява на 80 евро, в Испания и Гърция на 70 евро, а в Португалия - едва 20 евро годишно.
Анализаторите са категорични, че от изследването може да се направи важният извод, че колкото повече търгуват страните в ЕС, толкова по-богати стават. Това е и причината за ръста на трите водещи страни - Дания, Германия и Австрия, чиито икономики са силно свързани.
Общоевропейският пазар е в сила от 1993 г., когато бе поставено началото на свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали в рамките на Европейския съюз.


Рекорден брой безработни във Франция

Броят на французите, търсещи работа, се е повишил през юни с 9 400 (повишение с 0,3% на месечна база) до рекордните 3,398 милиона. Това показват данни на министерството на труда на Франция, цитирани в понеделник от БНР.
На годишна база безработните във Франция са се повишили с 129 900 души. С други думи наблюдаваният ръст е с 0,4% спрямо юни 2013 г.

Това представлява повишение на френската безработица за осми пореден месец и е факт на фона на доста слабото представяне на втората по сила икономика в Еврозоната. След стагнацията на френската икономика през първото тримесечие на 2014 г., очакванията за второто тримесечие са за слабо повишение на БВП между 0,1% и 0,3%, като за цялата година,  според последни прогнози на френската статистика Inseeсе, се очаква икономически растеж от едва 0,7%. Това е доста под текущите надежди на правителството за повишение с БВП с 1,0%.

Преди време френският министър на труда Франсоа Ребсамен посочи, че икономически растеж от 0,7% няма да бъде достатъчен, за да доведе до съществено понижение на безработицата в страната.
Според министерството на труда 2,141 млн. французи (или около 42% от общия брой безработни) са били извън пазара на труда за поне една година, докато 489 500 са без работа повече от две години насам.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки