Дават българчета за отглеждане в ромско семейство


Дават българчета за отглеждане в ромско семейство
Адвокат Васил Лазов ще заведе дело срещу държавата по случая
01 Август 2014, Петък


Съдът  постанови, че мярката, предприета от социалните, е незаконна

Автор: Христо Христов

Скандално решение на социални служители от Хасково с дата 18 септември 2013 г. праща две българчета, на 4 и 5 години, в приемно семейство на роми. Децата – братче и сестриче, са отнети от родителите си Даниела и Антон Желязкови и без никакъв адаптивен период са настанени в ромска фамилия от село Динево. Не са взети предвид нито етническите и културните различия между малчуганите и новото им семейство, нито стресът от смяната на живота в големия град с пребиваването в малкото селце.

За обезпокоителния случай информира адвокатът на биологичните родители Васил Лазов. До есента на миналата година момчето и момичето живеят с родителите си в хасковския квартал „Орфей” и посещават детската градина там. През септември учители в детското заведение забелязват нараняване по гърдите на момчето и преценят, че то е следствие на насилие у дома. В заключенията им по разследването на случая фигурират твърдения за агресивно поведение на бащата, както и негови злоупотреби с алкохол. Според адвоката на Желязкови обаче те не отговарят на истината.

Когато Даниела и Антон пристигат да вземат децата си от градината в 17 ч., се оказва, че те не са там. Служителите отказват да съобщят местонахождението им. С много усилия потресените родители разбират, че братчето и сестричката са в професионално приемно семейство в намиращото се на петнадесетина километра от Хасково село Динево. Настаняването им там е било одобрено от съда.
Любопитен факт, че селото е рекордьор за Хасковска област по брой на приемни семейства, повечето от които са от ромски произход.

Желязкови повеждат съдебна битка, за да си върнат децата. На едно от заседанията по делото показания дава личният лекар, прегледал момченцето. Медикът със специалност „Педиатрия” е категоричен, че няма данни нараняването да е получено от побой, а би могло да е следствие на удар в ръб на маса или бюро по време на игра.

През това време родителите получават няколко свиждания с рожбите си. През март тази година Административен съд отсъжда в тяхна полза и децата са върнати. Стресът от преживяното обаче е огромен, обяснява адвокат Лазов. По думите му малчуганите са станали по-агресивни в поведението си и си позволяват държане и език, каквито до септември миналата година не са имали.

Сега родителите им завеждат иск по Закона за отговорността на държавата на обща стойност 10 000 лв. срещу социалните. От агенцията „ Закрила на детето” заявиха пред „Десант”, че за да направят коментар, трябва да имат разрешение от София.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Христо Христов
28.12.2015 07:23:55
0
0
Евтина популярност , чрез медиите , пълен боклук е този циганин , ако знаете какво се крие зад "усмивката му " ...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки