Валери Симеонов: НФСБ не одобрява политиката на Бойко Борисов


Валери Симеонов: НФСБ не одобрява  политиката на Бойко Борисов
01 Август 2014, Петък


Партията на СКАТ не предвижда и никакви предизборни коалиции с ГЕРБ


На 27 юли 2014 г. гост  в предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио бе съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов. Въпросите, които му бяха зададени от водещата Лили Маринкова, засягаха преди всичко предстоящия вот и политическите възгледи на патриотичната формация, поради което публикуваме с известни съкращения стенограма от разговора в ефира на държавната медия.


Лили Маринкова: „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ), заедно с ВМРО, започва да придобива един по-сериозен облик за участие в парламентарните избори. Как стана възможно това привличане на този ваш съюзник?

Валери Симеонов:
Истината е, че с ВМРО и лично с господин Каракачанов имаме много старо познанство, много добри отношения. През всичките тези години – може би повече от десетилетие, имаме и доста мащабни съвместни акции. На първо място ще припомня организирането на подписка за провеждане на референдум под лозунга „Не на Турция в Европейския съюз“. Тогава действахме от името на телевизия СКАТ – нямаше още НФСБ, но всичките тези дейни хора, които създадоха „Атака“ и НФСБ, са си същите, включително и аз съм си същият. Всички тези хора организирахме съвместна акция и събрахме около 340 000 подписа в подкрепа на искането Турция да не бъде допусната до ЕС и това да бъде гласувано на референдум.

За съжаление, тогавашният шеф на парламента Цецка Цачева, след като й връчихме подписката, я сложи дълбоко в мазето, заключи я и въпреки нашите непрекъснати настоявания, тя не изпълни задължението си на председател на Народното събрание да я постави на гласуване.

Искам да припомня на всички новоизлюпени политици, нови формирования и коалиции, които се бият в гърдите, че едва ли не са единствените борци срещу ДПС, без да се вгледат внимателно в собствената си къса история – да престанат с тези самонадеяни изявления, защото ние с ВМРО и с още няколко патриотични организации бяхме първите, които поведохме акцията за защита на българските обекти с историческо и културно значение, върху които посегна Главното мюфтийство, разбирайте Турция.

Националният фронт и ВМРО бяха първите политически сили, които направиха съвместни митинги в студените ноемврийски дни на 2013 г. в Ямбол – три пъти, в Стара Загора – два пъти. Също така и в Карлово, и в София също проведохме акции в защита на тези обекти, както и на стотиците хиляди декари родна земя, на която искаха да сложат ръка от Анкара.
Така че ние имаме съвместна история с ВМРО по отношение защитата на националните интереси.


Л. М.: И вие им простихте това съжителство в партия, която е подозирана, че е организирана от лицата на ДПС. Вие им простихте тази малка забежка?!

В. С.:
На кого?


Л. М.: На „чистите“ ВМРО, които бяха в ББЦ.

В. С.:
Когато беше направено предложение от „България без цензура“ (ББЦ) за образуване на съвместна коалиция заедно с НФСБ, се събрахме на разширено заседание на Политическия съвет, заедно с партиите, които са около НФСБ, в Карлово на 18 юли – на рождената дата на Васил Левски. Гласувахме решение по повод предложението на ББЦ. То беше отхвърлено с пълно единодушие.

На самото заседание се повдигна въпросът защо да не предложим на ВМРО една съвместна коалиция в името на патриотичния вот, на обединяването на патриотичния вот на следващите избори. Нашата чисто патриотична болка ни събра. Положението на България е трагично. България е в лапите на ДПС вече за трети пореден път.


Л. М.: Какво представлява тази конструкция ББЦ?

В. С.:
Това ще питате тях, но ВМРО си е ВМРО. Те влязоха в коалиция по съвсем нормални, естествени политически причини. Те са наясно, че нямат необходимия процент да вкарат евродепутат в ЕП. Търсят коалиция с партии, които са евентуално близки до техните разбирания. Не трябва да се слага ВМРО до ДПС – това просто никога не е било. И между другото, аз смея да мисля, въпреки че не е моя работа да обяснява вместо Каракачанов, но смея да мисля, че точно евентуалното сближаване с ДПС уплаши ВМРО и доведе до изключително бързото им решение да приемат нашето предложение.


Л. М.: А вие ще се явите двете формации за изборите или се очаква нещо по-разширено?

В. С.:
Нашата политическа формула, така да се каже, е отворена. Ние сме подали ръка и сме се обърнали към всички други родолюбиви партии, които поставят интересите на България над тяснопартийните и личните си интереси. И по никакъв начин не трябва да са свързани с ДПС, естествено.


Л М.: Струва ми се, че вашите препирни с „Атака“ породиха много скандали...

В. С.:
Сцените със Сидеров са следните: той нападна журналиста Теодор Ангелов от телевизия СКАТ. Това беше показано многократно по всички медии – блъска го, след това блъска полицай, кара го да се извини за нещо си. След това – притискане и ритане на журналистката Мария Цветкова в Народното събрание,. По същия начин постъпиха и с Илияна Беновска, между другото. Винаги е имало агресия от страна на „Атака“, на Волен Сидеров. А от наша страна е имало реакция и завеждане на дела. Те са над 20, повече от които СКАТ спечели.


Л. М.: Дали би било обективно, ако вие оцените шансовете на „Атака“ – трябва ли да бъде отписвана от състезанието?

В. С.:
Сега не мога да кажа категорично, но според мен – лично според мен – „Атака“ няма да влезе в следващото Народно събрание. Ще направи някъде може би 2 процента максимум, тъй като естественият електорат на „Атака“ в началото на 2013 г. беше около 1-1,2%. Но всичко зависи от това какви пари ще бъдат налети в „Атака“ и колко гласове ще си купи, защото партията купуваше гласове на изборите.


Л. М.: Вие трябва да се определите спрямо Борисов, бъдещия победител, бъдещия фаворит според социологическите изследвания. Бихте ли влезли в някаква колаборация, след изборите макар?

В. С.:
Трябва да ви кажа, че най-големият противник на ГЕРБ в бургаския Общински съвет се казва НФСБ. Непрекъснато, на всяко заседание, се опитваме да не позволим на техните грабливи ръчички за пореден път да бръкнат в кацата на бургаската община, но за съжаление невинаги успяваме.

Ако трябва да определя отношенията си с Борисов, ще ви кажа, че те ще бъдат и са точно такива, каквито са били през всичките четири години на управлението му. Ние не одобряваме политиката на Борисов, ние не предвиждаме абсолютно никакви предизборни коалиции, даже и следизборни с ГЕРБ, тъй като тази партия носи много тежка отговорност за състоянието на България в настоящия момент.
Според нас ГЕРБ не е нищо по-различно от БСП. Това е партия на статуквото, партия на управлявалите, които първо трябва да поемат своята отговорност за неудачите и след това отново да влизат в политиката.

Л. М.: Мислите ли за това как да се нарича вашата съвместна формация заедно с „Гергьовден“?

В. С.:
С „Гергьовден“ още нищо общо нямаме. Нямам никакъв разговор с Любен Дилов и с някой от „Гергьовден“. Единствено подкрепихме техния кандидат за кмет в Черни връх, Бургаско. А наименованието на коалицията с ВМРО най-вероятно ще бъде „Патриотичен фронт“, но това предстои да се уточни.


„Оставката на кабинета на Пламен Орешарски закъсня, но по принцип не трябваше да се стига до съставянето на такова антинародно и антидържавно правителство, доминирано от ДПС.
Да не говорим за масовите протести, които в началния период наистина бяха спонтанни и нережисирани. Те показаха отношението на голяма част от избирателите към това правителство.Това е още едно доказателство,че оставката е закъсняла.”

Валери Симеонов в интервю за радио „Фокус“ - Бургас, излъчено на 26 юли 2014 г.


В категории: Интервю , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Гражданин
03.09.2014 11:37:04
0
0
Вижте https://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0-c6606.html
1
дядо кольо на 90 г/много видял
30.08.2014 13:36:10
0
0
Г-Н СИМИОНОВ.АЗ НЕ СЪМ ОТ ГЕРБ,НО АЩО НЕ ПРОУМЕЕТЕ КАКТО И ВАШИЯ В.ЕНЧЕВ/,ЧЕ НАРОДА ПОДЪРЖА НАЙ МНОГО ГЕРБ И СПЕЦИЯАЛНО БОЙКОЗАЩОТО ВИЖДА ПО ДАЛЕЧЕ ОТ НОСА СИ ЗА СЪБИТИЯТА'ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ГО ПЛЮЯТ НА ПРЕИШНИТЕ ИЗБОРИ И СЕГАШНИТЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ПАРТИИ.ГЕРБ С БОЙКО НЕ СА ЗАГУБИЛИ НИТО ЕДНИ ИЗБОРИ ДО СЕГА,А БСП И ДПС ПЕЧЕЛЯТ НЯКАКВИ ПРОЦЕНТИ БАГОЛАРЕНИЕ НА ПОДКУПВАНЕТО НА ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ ,КОИТО ГЛАСУВАТ ОТ СТРАХ ОТ ТЯНОТО ПРОДАЖНО РЪКОВОСТВО.СЪЩОТОЕ И ЗА НАЙ ЕФЕКТИВНИЯ ВЪТР.МИНИСТЪР ЦВЕТАНОВ.ТЕ НЕ СА МАФИОТИ А ДОБРИ ЛИДЕРИ.ПРЛВЕРЕТЕ РОДА НА БОЙКО ПО МАЙЧЕНА ЛИНИЯ.ЗАЩО НЕ ГО ПРИЕХА В СИМИОНОВО ШКОЛАТА.КОЙ МОЖЕШЕ ДА ПРОГРЕСИРА ,АКО НЕЕ ЧЛЕН НА БКП.ПОМИСЛЕТЕ ЗАДЪЛБОЧЕНО А НЕ ЕМЦИОНАЛНО.ИЗБОРА ВИ Е САМО С ГЕРБ ,ИНАЧЕ САМО ЩЕ КРИТИКУВАТЕ ,БЕЗ ДА УПРАВЛЯВАТЕ.ЖЕЛАЯ ВИ ОТ СЪРДЦЕ УСПЕХ ПОМЪДРЯВАНЕ .МЪДРИЯ ВИЖДА ДАЛЕЧЕ А НЕ В МОМЕНТА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки