Нашенци се включиха в пресъздаване на Наполеоновите войни


Нашенци се включиха в пресъздаване  на Наполеоновите войни
Българите от 10-и егерски батальон
01 Август 2014, Петък


Родни възстановчици записаха поредното си участие в международна военноисторическа реконструкция.

Автор: Пламен Николов

Петима представители от клубовете на Национално дружество „Традиция” в Добрич, София и Велико Търново, предвождани от председателя на организацията о.р.полк. Агоп Казасян, се включиха в тридневен военноисторически фестивал в чешкия град Зноймо.
Проявата бе посветена на сраженията край едноименното населено място в Чехия, водени през 1809 г. по време на втората военна кампания на Наполеон Бонапарт срещу Австро-унгарската империя. В тази война французите нанасят решаващи поражения на австро-унгарските войски и дори превземат Виена.

В първия ден на фестивала арена на битката бе манастирът Луцк. Сградата е съхранена в автентичния си вид отпреди 200 години.
По коридорите и етажните площадки на старинната сграда се разразиха ожесточени боеве с историческо оръжие от епохата. Халосни изстрели и димна завеса допринесоха за напълно реалистичното усещане на участници и зрители за истинска битка.

На следващия ден бе пресъздадено сражението край Зноймо. В него френските нашественици побеждават обединените сили на Австро-унгарската и Руската империя. Битката се разигра в една пшенична нива – точно както се е случило преди два века. Тук бе разгърната и кавалерийска част, като по този начин бяха представени основните видове войски от онова време.

В последния ден на фестивала бойните действия се пренесоха отново в манастира Луцк, който бе атакуван от австро-унгарската пехота и артилерия. В двора на светата обител двете армии влязоха в ръкопашна схватка, аплодирани от хилядите зрители.
В международното събитие взеха участие над 300 реконструктори от Чехия, Украйна, Русия и България. Българските възстановчици се изявиха като елитни стрелци от 10-и егерски батальон на Австро-унгарската армия. За пореден път те впечатлиха организаторите с перфектното си облекло и въоръжение, напълно съответстващи на епохата. С добрата си бойна подготовка и завидните си умения те заслужиха и възпоменателни медали.

Това не е първото участие на НД „Традиция” във възстановки, посветени на Наполеоновите войни. Българските възстановчици вече са с утвърден опит в пресъздаването на този значим период от световната история и със сигурност им предстоят още участия в реконструкции на събитията от началото на ХІХ век. Следващата им международна изява най-вероятно ще е мащабното пресъздаване на битката край Аустерлиц през есента, в което по традиция се включват над 1000 възстановчици от различни държави.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки