„Войводска среща” събра патриотите в Жеравна


„Войводска среща” събра патриотите в Жеравна
Войводата Валери Симеонов – собственик на телевизия СКАТ и съпредседател на НФСБ (вторият отпред от ляво надясно), почетните гости на събитието Красимир Каракачанов и Слави Бинев (вдясно от него), съпредседателят на Националния фронт Валентин Касабов (до
01 Август 2014, Петък


Така бе поставено началото на нова патриотична инициатива, имаща за цел да възвърне националното самочувствие на българите

Автор: Ира Николова Снимки: Иван Негревски

Първият национален събор „Войводска среща”, състоял се през почивните дни в края на отминалата седмица – от 25 до 27 юли в Жеравна, постави началото на нова патриотична инициатива.
Събитието събра в местността Добромерица край китното балканско селце  родолюбци от различни краища на страната, дошли да подкрепят поредното начинание на продуцента и хореограф на ансамбъл „Българе” Христо Димитров – създаването на сдружение „Пазители на българщината”. Проявата се осъществи със съдействието на фондация „Българе”, „Бона фиде”, Община Котел и Кметство Жеравна.

На откриването на събора дойдоха 60 учредители на сдружението, избрало си за цел да възвърне националното самочувствие на българите и да подкрепи родовата памет чрез реални действия по запазването и популяризирането на българската история, култура, език и фолклор.

Някои от войводите, като собственикът на генералния медиен партньор на събитието ТВ СКАТ Валери Симеонов, се бяха възползвали от правото си да доведат свои почетни гости. Така на събора в юнашки дрехи се появиха Слави Бинев и Красимир Каракачанов.
В петъчната вечер избраният за председател на Управителния съвет на сдружението Христо Димитров свика на първо заседание членовете на организацията – почетни и действащи войводи. Всички бяха спазили устава на „Пазители на българщината” и се явиха на заседанието в народни носии, четнически и старинни военни униформи – облекло, задължително и за всички участващи в събора.

След войводския сбор дойде ред на официалното откриване на събитието. На голямата сцена в подножието на Добромерица ансамбъл „Българе” и актьорът Димитър Селенски представиха новия си спектакъл „Последната нощ на Апостола”. Великолепната игра на Селенски и танцьорите бе дълго аплодирана от развълнуваната публика.

Под грейналите над Добромерица звезди тежка трапеза и четири чевермета очакваха войводите в специалния „Войводски кът”. Четите пък се бяха разположили на отделни биваци в горичката и се отдадоха на запознанства и тостове. Гайдари, зурни и тракийският оркестър на войводата музикант Васко Денев огласяха Жеравна до първи петли.
Вторият ден от събора започна с тържествената клетва на войводи и четници. Тя бе произнесена на глас и потвърдена с целуване на българското знаме.

След това почетните войводи, които ще помагат на делото с авторитет и средства, както и действащите войводи, предвождащи чети, обявиха публично своите лични каузи и тези на техните чети, които ще осъществят до следващата година. Техните идеи се оказаха все много полезни и родолюбиви, а изпълнението им ще се отчете на втория събор, който ще се състои догодина, отново през юли.

Патриотизмът в слова и обещания беше толкова заразителен, че случайно дошлата като посетител известна наша режисьорка Зорница София спонтанно се включи в еуфорията, заявявайки желанието си да стане съратник на сдружението. Крехката дама даде тежка дума – работейки над новия си филм за Румена войвода, да използва всичко видяно на събора и да търси съдействие от войводите за постигане на максимална автентичност при снимките на лентата.

Сред многото бизнесмени и политици, станали учредители на сдружението, имаше и много  известни личности от артсредите като почетния войвода Владислав Карамфилов, по-популярен като Влади Въргала, и колоритния войвода на чета от Пловдив – актьорът Димитър Селенски.
Христо Димитров огласи официално каузата на първия събор „Войводска среща” – събиране на средства за изграждане на мемориална абсида „Юнашки глави” на стария мегдан в Жеравна. Мемориалът ще е в памет на седемте четници от четата на Стоил войвода, загинали в героичен бой в дните на Априлската епопея от 1876 г.

След обяда се състоя конкурс за най-добре въоръжена и подходящо облечена чета. Пред жури от специалисти – светила в областта на оръжейното дело, четите представиха множество автентични старинни оръжия – саби, ножове, работещи пушки и пищови, чието действие не пропуснаха да демонстрират.

Наградният фонд от 3000 лева бе разпределен между трите най-добре въоръжени чети и трима индивидуални участници. Безапелационно първото място получи хайдушката дружина от пловдивския комитет „Родолюбие”. Тя спечели жури и присъстващи не само с пълната автентичност на старинните оръжия и облекла, които представи. Четата всъщност се състои от четири прекрасни млади български семейства, които бяха дошли с малките си деца и нагледно показаха на всички какво значи интерес към българското, приемственост между поколенията и възпитаване в патриотизъм.

Колекционерът на хладни и огнестрелни оръжия Сотир Караниколов от Шумен пък вещо представи всяко едно от старинните си „бижута” – за какъв бой служи, как се борави с него и изказа мнението си кога най-вероятно е произведено. Така че напълно заслужено именно той стана носител на първата индивидуална награда.
В последвалия Час по история оживено бяха коментирани моменти и теми от националноосвободителната ни борба.

Тон на следващата точка в програмата – надпяването, даде с изпълненията си именитата народна певица Албена Вескова, а по-смелите войводи й пригласяха. Тежко войводско хоро сложи край на официалната част.
Неделният ден бе посветен на опознаване на живописната Жеравна и нейните архитектурни и исторически забележителности. Китното селце, където времето сякаш е спряло и атмосферата ни пренася 150 години назад в най-българските години и където някои от дървените къщи са по-стари от Съединените американски щати, вече очаква нови гости.

Там, на 22, 23 и 24 август предстои да се проведе седмото издание на международния Фестивал на фолклорната носия. За да се включи човек в поредната приказка, която Жеравна ще разкаже, трябва само да се разрови в бабините ракли, да изтупа носиите от нафталина и да ги облече. Така не само ще им даде нов живот, но и самият той ще се почувства „пазител на българщината”!


Хайдушката дружина от пловдивския комитет „Родолюбие” в действие Валери Симеонов подписва клетвената декларация като предводител на чета

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки