Бърза баница със спанак


01 Август 2014, Петък


За закуската в почивния ден


Продукти:
1 кг спанак
2-3 яйца
брашно
мас
извара или натрошено сирене
сода бикарбонат

Начин на приготвяне:
От 1/2 чаша вода, 1 лъжичка оцет, една лъжица олио, 1 яйце, половин лъжичка сода, 1/1 лъжичка сол и брашно, колкото поеме, се замесва тесто. Разделя се на 6 части, от които се оформят малки питки, мажат се с мазнина и се съединяват три по три, така че да се получат две кори.

Всяка кора се разточва до диаметър 70-80 см. Намазва се с мазнина и двата й срещуположни края се съединяват. Отново се маже с мазнина. Прилепват се и другите два срещуположни края. Така се получава квадрат със страна 10–12 см. Получените питки се оставят да престоят на студено място в продължение на един час.
Преди да се пристъпи към приготвянето на тестото, спанакът се измива и се слага да се вари в подсолена вода. Когато е готов, прецежда се, нарязва се на дребно и към него се добавя 1 лъжица мас, малко извара или натрошено сирене и 1-2 яйца. Сместа се разбърква и се оставя да се поохлади.

Едната кора се разточва, слага се в тава, поръсва се с мазнина и върху нея се разстила плънката на равномерен пласт. Разточва се и втората кора, която се поставя върху плънката, нарязва се на квадрати или ромбове, също се поръсва с мазнина и се слага във фурната да се пече на висока температура.
Вместо плънка от спанак може да се използва пълнеж от задушен праз, разбъркан с извара и 1-2 яйца. Сервира се с айран.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки