За турските сериали, шалварите и фереджетата


За турските сериали, шалварите и фереджетата
По време на делото срещу имамите пред сградата на съда в Пазарджик се събраха десетки забулени с бурки циганки
31 Юли 2014, Четвъртък


Интересен феномен са турските сериали, които в последните години изпълват българския телевизионен екран. Тези филмови саги преливат от романтични чувства,



а сюжетите им демонстрират огромна любов и грижа към децата, както и смирено уважение към майка и баща, към баба и дядо...
В тези филмови ленти рядко може да се наблюдават случаи на изневяра между съпруг и съпруга и почти не се виждат кадри с убийства, кражби, алкохолизъм, хомосексуализъм, наркомания, разврат и всякакви други пороци на днешното човешко общество. За разлика от американските сапунки, те са издържани в строг морал и поучителност.

Прави впечатление и друго – че музиката и песните в тези сериали са само турски. Което натрапва очевидната разлика с българските филмови поредици, където се чуват главно американски напеви и музикални теми, напълно неразбираеми за мнозина от нашите сънародници.
А беше време, когато, преди 30-40 години, Турция се учеше от нас как се правят хубави филми! Какво доживяхме – сега ние да се учим на кино от майсторите в жанра край Босфора!

Любопитно е, че турските актриси са облечени много модерно – с голи гърбове, с къси рокли... Направо засенчват кинозвездите от Холивуд. Няма шалвари, няма фереджета. Обноските, образованието и културата са на високо равнище.
В тези филми не се виждат никъде джамии или ходжа, който да вика от минарето по 5 пъти на ден, както това става в България. Не се показва нито как се спазва Рамазана, ни Байрама, ни Сюнета, нито пък някои други мюсюлмански обичаи. 

В същото време у нас голяма част от българските турци в Айтоско, Руенско, Родопите и Лудогорието съвсем тенденциозно и съзнателно се държат в невежество. Те са малограмотни или направо неграмотни. Не знаят да четат, да пишат и даже да говорят български. За разлика от тях, лидерите на противоконституционното ДПС – Ахмед Доган, Лютви Местан и пр., са висшисти. Но не напътстват своя електорат да се ограмотява и нищо не правят за повишаване на неговото образование или култура. Напротив, още по-настоятелно му пълнят главите с т. нар. „майчин език“.

То е ясно, че всичко това се случва, защото ръководството на Движението за права и свободи има интерес избирателите му да са неграмотни, за да може по-лесно да ги манипулира и да ги държи в сляпо подчинение.
Преди 2 години нашумя един случай, излъчен и по телевизията, когато от влака във Велинград слязоха двадесетина девойки, нахлузили шалвари и фереджета. Заговори се, че им се дават по 100 лева, за да се обличат така.

Ами да си припомним как пред съда в Пазарджик, където се гледаше съдебният процес срещу имамите, се бяха скупчили тълпи циганки в бурки. За тях пък се чу, че им се дават по 500 лева, за да се забулват така, че само очите им да се виждат.
Понякога обаче в смесените райони може да се срещнат и изключения. В поповското село Зараево, където прекарвам повечето от пенсионерските си години, една голяма част от младежите са с висше образование. Някои от тях продължиха образованието си в чужбина. Станаха учители, адвокати, икономисти, медици...

Всички те са скромни, трудолюбиви и ученолюбиви младежи и девойки, на които е чуждо безделието, алкохола и цигарите. Те ходят модерно облечени. И освен че обичат музиката и танците като всички останали млади хора, силно обичат родното си село и родината си България.
И всичко това се дължи на техните родители, които с много честен труд и лишения правят всичко възможно да ги изучат. Не малка роля за това играят и училището и местното читалище, в което някои от момчетата и момичетата са се включили в групите за модерни и български народни танци.

Тези факти могат да послужат за пример на онези родители, които робуват на старите предразсъдъци и не желаят да дадат по-високо образование на децата си, а ги пращат да пасат кравите и козите и да работят за жълти стотинки на алчните арендатори. За тях друг път няма, освен да се омъжат млади, да облекат шалварите и да се забрадят с фереджетата.
Симеон Симеонов,
с. Зараево, общ. Попово


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
01.08.2014 06:12:19
0
0
mnogo dobre e rasbiraneto vi da ne se postavjat vsishki turzi i vsishki mjusjulmani i mjusjulmanski i islamski narodi pod edin znamenatel ,
njakoi ot tjah ne sa prijateli na balgaria njakoi sa prijateli na balgaria njakoi mogat da stanat neprijateli na balgaria njakoi mogat da stanat prijateli na balgaria
az sam za polesni i prijatni prijatelstva s vsishki koito sa mi polesni i prijatni za da moshe ,,,alash-verisha ,,,peshelivshite targovii da varviat i da se pesheli ot tjah .
nezavisimo dali sa balgari ili nebalgari ne obisham kradljovzite na informazia kojato e moja materialna i intelektualna sobstvenost i mi pomaga ili bi mi pomognala da pravja peshalbi .ne obisham tesi koito s vredni za mene magii sa me ograbvali i vredili i sa mi preshili da imam trajno tova koeto trajno obisham ne obisham lesbijki, homoseksualisti i podobni no sam toleranten kam tjah zashtoto i meshdu tjah ima mnogo umni poshteni i bogati lishnosti
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки