Искова молба при неизплатено трудово възнаграждение


Искова молба при неизплатено трудово възнаграждение
31 Юли 2014, Четвъртък


Искам да заведа искова молба срещу работодател за неизплатено трудово възнаграждение, както и неизплатено обезщетение, съгласно чл. 221, ал.1 от Кодекса на труда (КТ),

Автор: Христиан Митев юрисконсулт

заедно с дължимите лихви за забава към днешен период. Кой член от КТ трябва да посоча в правното основание: чл.128, т.2 от КТ за неизплатено възнаграждение и чл.221, ал.1 от КТ за неизплатено обезщетение за срока на предизвестие или искът да ми бъде във връзка с чл.358 от КТ за 3-годишен давностен срок?
Венцислав Иванов, София

Съгласно чл. 357, ал. 1 от КТ трудови са споровете между работника или служителя и работодателя относно възникването, съществуването, изпълнението и прекратяването на трудовите правоотношения, както и споровете по изпълнението на колективните трудови договори и установяването на трудов стаж.

В исковата молба не сте задължени да посочвате изрично правно основание за предявяване на вашия иск. Разбира се няма пречка това да бъда сторено. В такъв случай е по-правилно да посочите чл. 128, т. 2 от КТ във връзка с чл. 221, ал. 1 от КТ. Съгласно чл. 128, т. 2 от кодекса работодателят е длъжен в установените срокове да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа. Посочената разпоредба определя правото на работника да получава възнаграждение в срока, уговорен с трудовия договор. Нормата на чл. 221, ал.1 от КТ пък разпорежда прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите, когато:

● работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
● работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение без да има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;

● в резултат на извършена промяна на работодателя значително се влошат условията на труд при новия работодател;
● работодателят дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.

Не е необходимо да се посочва разпоредбата на чл. 358, ал. 1, т. 3  от КТ. В чл. 358, ал.1 от кодекса се определят сроковете, в които следва да се предявят исковете по трудови дела, а именно:

● едномесечен е срокът по спорове за ограничена имуществена отговорност на работника или служителя, за отмяна на дисциплинарно наказание "забележка" и в случаите на спорове между избраните представители на работниците и служителите и работодателя при нарушаване на правата им.

● 2-месечен е срокът по спорове за отмяна на дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение", изменение на мястото и характера на работата и прекратяване на трудовото правоотношение;
● 3-годишен - по всички останали трудови спорове.

Във вашия случай приложение по-скоро следва да намери ал. 1, т. 2 на чл. 358 от КТ, установяваща двумесечен срок за предявяване на иска в случаите на прекратяване на трудовото правоотношение.
Важно е да съобразите и съдържащата се уредба на момента, от който посочените давностни срокове започват да текат. Така съгласно чл. 358, ал. 2 

● за искове за отмяна на дисциплинарни наказания и за изменение на мястото и характера на работата - от деня, в който на работника или служителя е била връчена съответната заповед, а при искове относно прекратяване на трудовото правоотношение - от деня на прекратяването.

● за другите искове - от деня, в който правото, предмет на иска, е станало изискуемо или е могло да бъде упражнено. При парични вземания изискуемостта се смята настъпила в деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане по надлежния ред.
Във вашия случай ще намери приложение чл. 358, ал. 2, т. 2 от КТ и моментът, от който ще започне да тече двумесечният срок за подаване на искова молба, ще е денят на издаване на заповедта на работодателя за прекратяване на трудовия договор. 

Посочените срокове за предявяване на исковете не се смятат за пропуснати, ако преди изтичането им исковата молба е подадена до некомпетентен орган. В този случай исковата молба се препраща от този орган служебно на съда.
Дадените отговори не изключват, а предполагат консултацията с адвокат

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки