Рискови фактори предизвикват възникването на диабет


31 Юли 2014, Четвъртък


Успешно лечение е възможно чрез подходящ двигателен режим, съчетан със строга диета

Автор: проф. Христо Мермерски

Заболяването се среща по-често във високоразвитите страни, и то сред градското население, като се явява най-често към 40-50-годишна възраст. Въпреки дългогодишните проучвания, причините за появата на захарната болест още не са открити. Те могат да се търсят в наследственост, в нервно-психични претоварвания, затлъстяване, също така в някои инфекции и заболявания.

Диабетът бива два вида. Захарният се характеризира с неправилна обмяна на вещества като следствие на недостатъчното наличие в организма на хормона инсулин. Незахарният диабет се смята, че се появява следствие на пониженото съдържание в кръвта на хормона вазопресин.

В зрялата възраст диабетът се проявява със слабост, лесна умора, „вълчи“ апетит. Жажда и често уриниране, характерни за болните под 30-годишна възраст, могат да липсват.
Поради тежките обменни нарушения диабетът уврежда почти всички органи и системи. Наблюдават се тежки поражения върху нервната система, възпаления на нервите в коренчетата на гръбначния мозък, проявяващи се със силни болки, нарушения на чувствителността, понякога ограничаване движението на долните крайници.

У по-възрастните диабетици нерядко се наблюдават нарушения на мозъчната дейност – отслабване на паметта, промени в характера – потиснатост и раздразнителност. Увреждат се и сетивните органи. Не са редки случаите на запушване на кръвоносни съдове, които в долните крайници водят до гангрена.
Тежки са пораженията върху бъбреците, които често са с летален изход. Появяват се също така възпаления на кожата, циреи, абцеси, подсичания, атрофия, сърбеж около половите органи, както и характерно зачервяване на лицето.

Диагностицирането на захарния диабет става чрез лабораторно доказване на увеличеното количество захар в кръвта и в урината.
Подходяща за всеки болен е плодно-млечната диета. Тя се състои от 2,5 – 3 кг ягоди на ден или същото количество настъргани ябълки в кисело мляко. Препоръчва се пиене на лимонов сок, който подобрява обмяната на въглехидратите. Трябва да се спазват и едни и същи часове на хранене през деня, за да не се получи хипогликемия – намаляване нивото на захарта в кръвта, което води до ускорено сърцебиене, чувство за слабост.

Рецепта 1 (Рая Гарджева, Сливен): Смесват се равни части от билките врабчови чревца, конско ребро, листа от боровинка, репей и черен оман. От общата смес 2 с.л. се кипват в 600 мл вода. Отварата се пие 3 пъти дневно по 100 мл 30 мин. преди ядене.

Рецепта 2 (Маргарита Вълкова, Варна): Смесват се 1 с.л. суроватка от кисело мляко, добре е да е домашно приготвено, с 1 с.л. мастика. Всеки ден се изпива на гладно. Следи се и нивото на кръвната захар.

Рецепта 3: Стръкове от пелин, листа от бреза, листа от черница, листа от боровинки, бобови шушулки, стръкове от трицветна теменуга, стръкове от горуха в съотношение 10:20:10:10:20:5:50 г се смесват. 2 с.л. от сместа се запарват 10 мин. в 250 мл вряла вода и се варят 5 минути. Пие се по 250 мл 3 пъти на ден преди хранене.

Рецепта 4: 1 ч.л. накълцан на ситно корен от глухарче се залива с 200 мл вряла вода. Оставя се да престои 20 мин. Прецежда се и се оставя да се охлади. Пие се по 1 ч.ч. 3 – 4 пъти дневно.

Рецепта 5: 1 с.л. смлени листа от орех се заливат с 1ч.ч. вряла вода и се варят 20 мин. на слаб огън. Прецежда се и се пие през деня.

Рецепта 6 (за сърдечна недостатъчност и диабет, Мариана Тодорова, Пловдив): Прясно мляко се сварява на водна баня, след което се подквасва. Прецежда се през тензух и това, което изтече, се разрежда със сока от два лимона. Всяка сутрин на гладно се изпива по 1 ч.ч. Ефектът настъпва след 40 дни.

Рецепта 7 (Вяра Стоянова, Варна): Смесват се добре 200 г листа от касис и черна боровинка и 150 г шушулки от боб. 3 с.л. от тази смес се заливат с 600 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки