Лечебните свойства на пъпеша


31 Юли 2014, Четвъртък


Родината на пъпеша е Средна Азия, като отглеждането му в някои страни там започва  4000 г. пр. Хр. Днес съществува голямо разнообразие от сортове


с различна форма, аромат и цвят. В Европа е пренесен в началото на новата ера от древните гърци и римляни.
Ценните вещества, съдържащи се в пъпеша, са предпоставката, поради която народната медицина го препоръчва при анемия, хемороиди, ревматични болки, подагра, пясък и камъни в бъбреците, при чернодробни заболявания. Освен това този плод има диуретично и слабително действие, а поради високото съдържание на витамини и минерални соли в него се препоръчва и на болни, прекарали продължително лечение.

Пъпешът има високо съдържание на вода – над 95%, а от захарите при него преобладава захарозата, следвана от фруктозата. Съдържа богата гама витамини – С, каротин, В комплекс, РР, Е, както и множество микроелементи, ензими и др.
Въпреки изключително високите си лечебни и хранителни качества, пъпешите обаче не трябва да се консумират от хора, страдащи от хронични възпалителни заболявания на червата, от болни от диспепсия, както и от страдащите от захарен диабет.

Рецепта (за лечение на камъни в бъбреците): Малка ракиена чашка пъпешово семе се счуква и се попарва в половин литър завряла вода. Ври 10 мин. на тих огън. След като изстине, прецежда се и се пие по една кафена чаша 3 пъти на ден преди ядене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки