Кракра Пернишки и византийците


Кракра Пернишки и византийците
Главният вход на крепостта Кракра
30 Юли 2014, Сряда


Преди 1010 години
След падането на Преслав боляринът Кракра се обявява за независим владетел.


Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

През това време Западните български земи се управляват от комит Никола и неговите синове Самуил, Арон, Давид и Мойсей. Те предлагат на Кракра да се присъедини към тях за взаимен отпор срещу ромейските нашественици и той се съгласява.
През 1001 г. Василий ІІ превзема Средец и се разполага там на продължителна почивка. През ранната пролет на 1004 г. изпраща отряд, съставен от 6000 конници и 9 хиляди пешаци под командването на сестриния му син логотет Георгис със задачата да превземе пернишката крепост, което му е необходимо, за да  осигури тила си и да продължи инвазията срещу Самуил.

Георгис тръгва с 8 метателни машини и 4 обсадни кули. Но когато доближава крепостта, вижда, че не може да ги използва. От две страни тя е заобиколена от река Струма, а другите  се извисяват над стръмни канари. Решен обаче да изпълни заповедта на вуйчо си, след двудневна почивка, под дъжд от стрели, неговите хора успяват да направят три тесни  дървени моста. По всеки от тях тръгва колона от 3 хиляди пешаци, снабдени със стълби.
Те също са посрещнати с дъжд от стрели, но прикрити с щитовете си, упорито напредват.

Когато около по 500 души от всяка колона успяват да преминат през мостовете, Кракра нарежда те да бъдат обстрелвани със запалителни стрели и копия. Мостовете пламват и връзката между двете части на ромейската войска е прекъсната. Въпреки това добралите се до отсрещния бряг издигат стълбите и атакуват. Силите им обаче са недостатъчни. Защитниците с лекота ги отбиват, като използват врящ катран, с който заливат стълбите. През една от малките порти на крепостта Кракра излиза с 200 конници, които доунищожават прехвърлилите се на десния бряг. Опиталите се да се спасят като преминат реката, се издавят в нея.

Георгис не смее да съобщи на императора за поражението, затова изпраща вест, че всичко върви благополучно, но му трябва подкрепление от 5000 конници. Когато те пристигат, решава да атакува крепостта от юг, където един хълм е надвиснал над нея. Това наистина е уязвимо място в отбраната. Жители от околността обаче предупреждават Кракра за придвижването на ромейската войска към хълма. Това му дава възможност да вземе предохранителни мерки. Кракра изпраща 400  бойци, които да се укрият  във вече раззеленилите се храсталаци. Преди това те и още 500 мъже и жени от околните села усилено правят плетове и зад тях натрупват грамади от камъни.

Този път Георгис е начело на войската. Когато вече билото е съвсем близко, българите събарят плетовете и лавина от камъни се понася към ромейските редици. Загиват хора и коне, а оцелелите се лутат в безпорядък. Поради грохота на сгромолясващата се каменна лавина не могат да чуят командите на командирите си да се организират в защита. В настъпилата суматоха ги нападат бойците на Кракра, замаскирани с клони, и византийците мислят, че това са горски духове. Поради това паниката сред тях се усилва.

Според византийския хроникьор Теофист, който придружава войската на Георгис, там загиват 6500 ромеи. Поради многобройните жертви околността  почервенява от кръвта им и дълго време след това тя се нарича Кървавото. Другите се спасяват чрез бягство, като захвърлят оръжията и щитовете си, които стават плячка на българите. Смята се, че Георгис е сред загиналите. Оцелелите се добират до Средец в окаяно състояние. Като вижда на какъв хал са, Василий направо се вбесява. В първия момент решава, че веднага трябва да тръгне с цялата си войска и да унищожи Кракра, но като се успокоява, размисля и стига до извода, че той не е за подценяване.

Изпраща посланик с богати дарове и предлага на Кракра да се признае за негов васал, за което ще получи титлата патриций и номинално ще запази властта си в своята тема (област). Пернишкият владетел обаче връща пратеника и даровете, с което показва, че не е съгласен. Едва тогава Василий решава, че трябва да го подчини със сила. Той лично предвожда 30-хилядна войска. Когато стига до стените на пернишката крепост, поучен от поражението на племенника си, избира друг подход. Обгражда твърдината с плътен кордон от войници. Според него защитниците на крепостта могат да устоят на обсадата най-много два месеца.

Още след десетина дни във византийския лагер пристигат хора, които казват, че са бегълци от крепостта, защото в нея няма храна, а дори и водата е оскъдна. Всъщност това са войници на Кракра, които той е изпратил да разузнаят разположението на ромеите. В скоро време  броят им значително нараства и това засилва увереността на Василий, че крепостта бързо ще падне. Случва се обаче друго. Всяка нощ, облечени с черни дрехи и с черни маски конници с черни коне, започват да правят унищожителни набези над византийските войници, които обкръжават крепостта, при това едновременно на различни места.

Загубите са значителни, но императорът има достатъчен резерв, с който попълва кордона. След месец обаче той се стопява, защото набезите на черните конници стават все по-опустошителни. Това принуждава Василий да снеме обсадата и да се оттегли към Средец. Във Владайския проход войската му попада на засада, устроена от Кракра, в която погива целият ариегард, а обозът е пленен.
Така след трите неуспешни опита ромейският император се отказва от превземането на Перник и насочва всичките си сили срещу Самуил. Връща се отново чак след 11 години, но това вече е друга история.


Патриотичен календар

26 юли 811 г. — В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит.

27 юли 916 г. — Умира Климент Охридски, първи български епископ

27 юли 1878 г. — Руските войски навлизат във Варна и освобождават града от османска власт

28 юли 1330 г. — В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия, а пленен, Михаил Шишман умира три дни по-късно (на 31 юли 1330 г.) от раните си

28 юли 1879 г. — Излиза първият брой на Държавен вестник

28 юли 1913 г. — Сключен е Букурещки мирен договор, с който се слага край на  Междусъюзническата война

29 юли 1014 г. — Българската войска претърпява в Битката при Беласица поражение от войските на византийския император Василий II. При вида на 15 000 осакатени военнопленници цар Самуил умира

29 юли 1856 г. — (стар стил) В Търново Капитан дядо Никола обявява въстание

29 юли 1885 г. — На заседание на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в село Дермендере (дн. Първенец) се взима решение за обявяване на въстание за съединението на Княжество България с Източна Румелия

30 юли 1868 г. — На връх Бузлуджа османски редовни войски разбиват четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

31 юли 1878 г. — В Битката при Стара Загора войските на Сюлейман паша превземат и опожаряват града

31 юли 1997 г. — Приет е настоящият герб на България, изработен по проект на Николай Гогов и Георги Чапкънов, в който има 3 лъва и 4 корони


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
01.12.2014 16:18:01
0
0
[Цар Самуил според проф.Б.Димитров е бил от фамилията на Шишмановци на кавкан Шишман от Видин по работна хипотеза на професора...По данни на проф.Пламен Павлов цар Самуил е бил братовчед на цар Петър 927-969-970 год.по мъжка линия.Неслучайно комит Самуил ок.969-970 год.е управлявал Зап.Б-я от Видин,Охрид,Средец,Белград и Зап.Влашко до Берат-Албания.За пръв път чувам от доц.доктор Йордан Василев,че Кракра Пернишки през 969-970 год.сее обявил за независим владетел на Пернишко и Перник...[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки