Снимките на генерал Сирманов


Снимките на генерал Сирманов
Йеротей Сирманов като полковник
30 Юли 2014, Сряда


Освен военната си кариера, той документира като фотограф много важни моменти от придвижването и боевете на българската армия

Автор: Никола Филипов

Участието на българската армия в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, превземането на Одринската крепост и други важни военни събития от първите десетилетия на ХХ век са запечатани в стотици фотографии. Но малцина знаят, че много от тях са дело на един забележителен пълководец и участник във всички тези войни – генерал Йеротей Сирманов.

Кой е този човек?
Роден е на 22 юни 1868 г. в един от днешните квартали на Габрово, тогава колиби Сирманите. Сприятелява се с героя от Съединението Продан Тишков (Чардафон Велики) и още едва 17-годишен става доброволец в Сръбско-българската война.
През 1887 г. завършва Военното училище в София и участва във всички войни за национално обединение като командир на артилерийски подразделения, достигайки до чин генерал.

С фотография Сирманов започва да се занимава през 1890 г. и това става негово хоби за над 30 години. Той става член на тогавашното Българско фотографическо дружество.
От 1900 до 1905 г. Йеротей Сирманов служи в Станимашкото армейско поделение. По това време основава в Станимака гимнастическото дружество „Асеновски юнак“, става негов пръв председател и запечатва дейността му в свои фотографии.
През 1901 г. оглавява комисия за реставриране на църквата при Асеновата крепост.
Фотодокументира и ученията на станимашкото военно поделение. Прави снимки и в околните села и манастири.

През 1906 г. е преместен в Шумен, където продължава фотографската си дейност.
През 2008 г. Пловдивският държавен архив издаде в ограничен тираж фотоалбум с по-ценните негови снимки от края на ХІХ век, както и от войните...
Благодарение на Йеротей Сирманов са запечатани във фотографии и се съхранени за поколенията по-важните моменти от придвижването и боевете на българската армия от Драма покрай цялото Беломорие до обсадата и превземането на Одринската крепост. Има снимки дори от самите бойни действия.

След уволнението си от армията в изпълнение разпоредбите на пагубния Ньойски договор Сирманов се занимава с обществена и благотворителна дейност до края на живота си. Той става председател на Пловдивското филателно дружество. Оглавява и дружество „Червен кръст“, както и други организации.

Освен военната си кариера и фотографията, Сирманов е член и на Софийското археологическо дружество и печата свои материали в списание „Родопски напредък“. Издал е и 14 книги, посветени на военното дело, илюстрирани с негови рисунки, карти, схеми и снимки.

Умира на 15 септември 1954 г. в Пловдив. Неговото дело и досега е недооценено и ние продължаваме да сме длъжници на много такива достойни българи като него.


1902 г. Спускане на оръдия по време на военни учения край Станимака 1903 г. Учебни стрелби на станимашките артилеристи от върха на Асеновата крепост

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки