Кой ще спаси паметника на преображенци


Кой ще спаси паметника на преображенци
Монументът в местността Петрова нива се руши, държавата нехае
29 Юли 2014, Вторник


Един месец преди 111-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, едва 11500 лева са постъпили в благотворителната сметка


за реставрация на паметника в местността Петрова нива край Малко Търново.
Монументът, който всяка година събира около себе си хиляди българи, днес е в окаяно състояние – огромна пукнатина зее точно в средата му и опасността да се срути е реална. Според специалисти състоянието на светинята е толкова лошо, че се налага да бъде съборена почти до половината и изградена наново.  70000 лв. са необходими за нейното спасяване,  става ясно след направено обследване.

От  две години кметът на община Малко Търново Илиян Янчев алармира институциите с молба да обърнат внимание какво се случва на паметното място. През миналата година Министерството на отбраната е отпуснало 17 000 лв., от които 4 500 са дадени за процедурата по проектиране.

„След като видяхме, че почти никой не желае да помогне за решаването на проблема, преди няколко месеца заедно с историческия музей в града открихме набирателна сметка. Не мога да не се чувствам обиден заради пренебрежението към историята, незачитането на културната и историческата памет от страна на държавата“ – казва малкотърновският градоначалник. 

Той признава, че положението е отчаяно и затова изисква отчаяни мерки. Граничната общината е бедна и не може сама да се справи с финансирането на ремонта, а държавата нехае. Затова малкотърновската администрация се обръща към всички, които милеят за българщината и не са патриоти само на хартия. „Това е нашата история и е наш ангажимент да не я оставяме да се превърне в купчина камъни, потънали в забрава. Нека се покажем достойни за земята, която още пази кръвта на дедите ни, и да не забравяме, че Илинденско- Преображенското въстание е един от най-мащабните актове на съпротива по нашите земи“ – изтъкват оттам.

Седмици преди тържествените чествания на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, кметът Илиян Янчев е решен заради безопасността на хората, които ще почетат паметта на преображенци, да постави защитни съоръжения около мемориала. „Безхаберието и нихилизмът вече не са само козметичен проблем. Последните събития в България показват, че са се превърнали в животозастрашаващ фактор. Няма да допусна поредната трагедия да се случи в Малко Търново, дори да се наложи паметните венци да бъдат поставяни върху ограничителни ленти“ – заявява кметът.

Вече стана ясно, че тази година Президентството категорично е отказало да поеме патронажа на честванията и с нелеката задача по тяхното финансиране ще се заеме общината.
Малкотърновци таят надежда, че както преди половин век мемориалът на Илинденско- Преображенското въстание край Петрова нива, известна като Странджанското Оборище, е издигнат с дарения от целия български народ, така и днес отново народът ще е този, който може да помогне за неговото спасяване от разруха.

Сметка за набиране на дарения за възстановяване на паметника на Илинденско-Преображенското въстание

Исторически музей
„Проф. Александър Фол“
Булстат: 102826129   
IBAN:  BG05UNCR70003119850362  
BIC: UNCR
Уникредит Булбанк


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки