Как ще се прилагат директните плащания от 2015 г.


29 Юли 2014, Вторник


Завишеното подпомагане по схемата се насочва към първите 300 дка на стопанствата, като се планира индикативната ставка да бъде около 15 лв./дка.


Бюджетът по схемата за 2015 г. ще бъде 55 889 146 евро.
С цел прилагането на максимално опростени условия се предвижда едностепенно субсидиране за всичките първи хектари. Размерът на окончателното плащане на декар ще се формира ежегодно, като се отчитат всички допустими за подпомагане първи хектари по СЕПП, които имат бенефициентите.

За да не отиват крупни суми при малко на брой бенефициенти, а и като по-справедлив подход за допълване на доходите на земеделските стопани, ще се приложи инструмент за намаляване плащанията по СЕПП с 5% за сумите между 150 000 и 300 000 евро и с 10% за субсидията над 300 000 евро.
По този начин се получава диференциация в основния размер на подпомагането в зависимост от големината на стопанството. Спестената сума ще се пренасочва към Програмата за развитие на селските райони.

Директни плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери. Подпомагането на уязвими и приоритетни сектори и генерирането на по-голяма добавена стойност се цели да се извърши посредством прилагане на схеми за обвързана с производството директна подкрепа, използване на възможността за национално финансиране по схемите за преходна национална помощ и въвеждането на специално плащане за памук.
През 2014 г. пълният размер на максимално допустимата, обвързана с производството директна подкрепа от 6.5% от средствата за директни плащания, е насочен към животновъдството, зеленчукопроизводството и трайните насаждения.

За периода 2015-2020 г. се предвижда прилагане на 13% подпомагане за уязвими сектори като животновъдството, зеленчукопроизводството и трайните насаждения. В допълнение, 2% обвързана подкрепа може да бъде насочена към протеинови култури.
Междувременно концепцията срещна острата реакция на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В писмо до премиера и аграрния министър от там изразиха категоричното си несъгласие и възмущение от "поредното ялово и бутафорно обществено обсъждане на стратегически важни за бъдещето на сектор „Земеделие” теми, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г."

"Българската земеделска общественост е употребена за пореден път за фиктивното спазване на изискванията на европейските институции за обществен дебат със заинтересованите страни. С действията си МЗХ се подиграва с труда и положените усилия на компетентните браншови организации в рамките на работната група и обезсмисля тяхната роля и експертиза. В тази връзка НАЗ ще сигнализира Европейската комисия за несъстоялия се реален публичен дебат," се казва още в становището на НАЗ.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки