„Легендите оживяват” продължава втори сезон


„Легендите оживяват” продължава втори сезон
28 Юли 2014, Понеделник


Младите Иван, Ивомир и Марио са най-новите български летописци

Автор: Веселин Максимов

Успешният първи сезон на филмовата поредица „Легендите оживяват” ще продължи, радостни са младите изследователи на вдъхновяващата българска история. Този път прицел на екипа ще бъдат Подбалканската котловина и Горнотракийската низина. В основата на хубавата идея са тримата студенти Иван Кънчев, Ивомир Колев и Марио Мишев. Преди време те създадоха интернет страницата www.bulgarianhistory.org. На нея можете да видите интересни и може би незнайни за вас факти и снимки, издирени от младите родолюбци от всякакви извори.

Трите момчета издадоха и своята първа книга „Българската история в 100 личности”, в която представиха най-бележитите нашенци, дали най-ярък принос в развитието ни като независима държава и народностна общност. Тяхната дейност обаче не остана сухо-книжовна, а беше подкрепена и с обиколка из десетки български училища, която по-възрастни изследователи определиха като родолюбива дейност, сравнима с тази на едновремешните възрожденци.

В страницата на социалната мрежа Фейсбук профилът „Българска история” вече се радва на над 150 хиляди последователи от всякаква възраст. Най-голям повод за радост е, че повече от половината от тях са на много млада възраст.
Преди една година хората от сдружение „Българска история” обиколиха повече от тридесет планински села в Родопите, Рила, Пирин и Странджа. Там те заснеха до десетминунти серии, посветени на историята на всяко населено място.

В тях показаха вековни и полузабравени родни предания, приказки, легенди и традиции. Почти сигурно е, че повечето от тях не са документирани до момента, похвалиха се младите краеведи.
Твърде любопитен е фактът, че Иво, Иван и Марио финансират своите пътешествия не с дарения от съмнителни организации и фондации, а с помощи от читатели, приятели и спомоществователи.

С тези пари те направиха уникални филми, най-радващият се на интерес от които е „Забравеният герой от Родопската Шипка”, посветен на воинския подвиг на полковник Владимир Серафимов, както и цялата поредица „Легендите оживяват”.
На 20 юли започна втората част от усилията на екипа на тримата. Тя ще продължи нови десет дни.
Вече разбрахте накъде са насочени техните интереси, а скромните им намерения са да обиколят цяла България и да предоставят на сайта свидетелства за всяко уникално кътче от нея.

Технологичният процес по монтажа и озвучаването ще бъде постоянен, така че се заредете с търпение и постоянно проверявайте страницата, винаги когато имате достъп до интернет.
Началото на „Горнотракийска низина и Подбалканска котловина”, втората част  на „Легендите оживяват”, очаквайте през есента.


Какво знаете за песента „Излел е, Делю хайдутин”, която лети в Космоса? Екипът на „Българска история” – образовани и мислещи младежи

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки