Май скоро ще ядем заразено месо


Май скоро ще ядем заразено месо
Ветеринарите в цялата страна излязоха на протест срещу безумните действия на МЗХ и неговата Агенция по безопасност на храните Снимка: bnr.bg
27 Юли 2014, Неделя


Идиотската политика на правителството на Орешарски продължи и в последните му дни с брутален натиск върху практикуващите ветеринари

Автор: Огнян Марков

Налице е реална опасност в магазините и в хладилниците ни скоро да се появи месо, заразено с туберкулоза и бруцелоза - до този извод са стигнали специалистите от Българския ветеринарен съюз (БВС). Така на етикета „Произведено в България“, който радваше досега окото на потребителите, явно скоро ще трябва да се сложи допълнителен надпис: „Този продукт е опасен за вашето здраве“.

Причината да я докараме до това положение е в политика на правителството на Орешарски, което през краткото време на съществуването си, ако не правеше нещо половинчато, нещо неправилно или не се опитваше да впрегне каруцата пред коня, с идиотска упоритост работеше срещу здравето на хората.
В случая вече месеци наред не се изпълнява държавната имунизационна програма за селскостопанските животни, като успоредно с това те не се изследват и за заразни и паразитни болести.

Всичко тръгва от една злополучна заповед № РД-11-815 от 13 юни 2014 г. на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която въвежда нова тарифа за заплащане работата на ветеринарните лекари. В нея цените на услугите са драстично намалени спрямо миналата година. Например, ако през 2013 г. за изследване на крава за туберкулоза се е плащало 15 лв., сегашната ставка е 5 лв. За вземането на кръвна проба от едро преживно животно днес държавата ще брои на ветеринарния специалист 1 лев, докато през 2013 г. същата манипулация се е таксувала по 4 лв.

Да не би животът да е поевтинял три или четири пъти, питат се от БВС и се чудят как не са забелязали това! Или пък цените на консумативите и медикаментите са паднали също така рязко?
Всички знаем, че няма такова нещо. Просто с това си решение държавата, в лицето на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и падналото вече окончателно правителство на Орешарски, показва, че пак не е в час и или не знае, или пък не иска и да знае, че цените на консумативите в повечето позиции от новата тарифа надхвърлят определената за услугата цена или са съвсем близо до нея.

Чиновниците от всякакви рангове обаче винаги държат да демонстрират, че ножът и хлябът е у тях и че те определят какви да са порциите и за кого, забравяйки че с дейността си тъкмо животновъдите и ветеринарните лекари формират техните заплати.
И за да бъде картинката пълна, въпросната заповед определя и механизма, по който ще се работи. Така например на практикуващите ветеринари ще се изпращат покани за сключване на договори съобразно новата тарифа.

Ако те откажат, което в случая ще е съвсем естествено, тъй като иначе излиза, че те ще дотират политиката на държавата по отношение на животновъдството, им се предлага да попълнят декларация за отказ от сключване на договори. И съответно при това положение ще трябва да напуснат помещенията на участъковите амбулатории и кабинети, оголвайки вече напълно и без това рехавия, пак поради чиновнически безумия, фронт на борбата срещу заболяванията при животните.

Дейността на дезертиралите ветеринари щяла да се поеме от... „официалните“ лекари – такъв е терминът в нормативната уредба. Всъщност става дума за ветеринари на държавна служба.
Тук вече нещата съвсем загрубяват. В Бургаска област например „официалните“ ветеринари са само двама на брой, а животните само в айтоската община, да речем, са над 30 000. Пределно ясно е, че те няма да имат физическата възможност да изпълнят цялата държавна имунизационна програма, да следят дали не се появяват заболявания при добитъка, пък и да реагират на спешни случаи, които стават всеки ден.

Има обаче още една подробност, която много точно илюстрира чиновническото скудоумие. Официалните лекари не могат да правят това по простата причина, че в чл. 8, ал. 2 от Закона за ветеринарното дело (ЗВД) черно на бяло пише, че нямат право да извършват дейности, които по силата на длъжностните си характеристики контролират. С което омагьосаният кръг се затваря.

Всъщност самият закон е една причудлива смесица между социалистическите стопански принципи и правилата на свободния пазар. Според него животновъдите трябва да имат договор с ветеринарен лекар, да му предоставят по уговорка възможност да прави имунизации и изследвания за болести и паразити. Само че за това плащат не те, а държавата, която нито е наясно кое как става, нито пък каква е реалната му стойност.
„Жалко, че за една година проф. Греков не пожела да проведе разговор с ветеринарните лекари и да разбере как функционира нашата система и нашата професия. И да каже сега, че не сме извършили елементарни дейности като третиране на животните за краста! Ние не извършваме това по задължение.

Ако фермерът не ни повика, за да го направим, няма как да го задължим“ – пояснява д-р Вяра Гришина – председател на областната структура на Българския ветеринарен съюз в Пловдив.
Реакциите на другите области структури на съюза са още по-резки. Нещо повече, те очертават и реалната епизоотична картина в страната, която никак не е розова. Като резултат от пренебрегването на профилактиката са открити нови четири огнища на туберкулоза по крави в разградските села Липник, Тодорово и Голям извор, както и в кюстендилското село Бистрица. Ветеринарите имат съмнение за разпространение на болестта и в плевенското село Тръстеник.

„Макар да не сме получили сигнали, със сигурност има още заразени ферми, тъй като на практика не се извършва никаква имунопрофилактика и контрол на заразните заболявания” – заявява председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветанов. Той е на мнение, че процедурата по започването на тазгодишните имунопрофилактични прегледи необосновано се е забавила заради това, че Министерският съвет е одобрил актуалната тарифа за манипулациите едва в края на шестмесечието.

„Ултимативният тон на БАБХ към нас е повече от обиден“ – коментира заповедта д-р Пламен Конов, председател на областната структура на съюза на ветеринарите в Бургас. Според него никой от колегите му няма да подпише декларация за доброволен отказ от дейността си, но няма да иска и да сключи договор с Агенцията при тези условия.
„Ние не сме отказали да извършваме имунопрофилактиката, но не сме съгласни да я правим на символични цени, които не покриват дори най-елементарните ни разходи“, подчертава той.

След като тарифата вече е факт и в резултат на все пак проведен разговор с ръководството на браншовия съюз на ветеринарите, министър Греков взе да се оправдава, че е бил подведен от експертите си. Това, за съжаление, с нищо не променя нещата.
И заразите ще продължават да се промъкват през границата ни с Турция и Гърция без никой да може да ги спре. Най-вероятно, както и в предишните години, отново в един момент ще се стигне до масово клане на животни. При което отрасълът съвсем ще залинее. Което пък може би все пак е крайната цел на наблюдаваното в момента активно мероприятие.


Трудът на ветеринарите е тежък и в много случаи и опасен  Снимка: vier-pfoten.bg

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки