Работният им ден


26 Юли 2014, Събота


18 юли (петък), 15.30 ч. Последна разходка на премиера Пламен Орешарски на държавна сметка. Той е в Брюксел, на заседание на Европейския съвет,


което трябва да определи номинациите за бъдещите еврокомисари. Въпреки нежеланието му и натиска от БСП и ДПС, с половин уста изказва подкрепа за Кристалина Георгиева за поста върховен представител на ЕС: „Ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това. Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства.“ След това  бърза обаче да си измие ръцете: „Аз нямам мандат да предложа Георгиева за какъвто и да било пост, но за този ще я подкрепя. Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар“. С други думи министър-председателят само отбива номера и се кани да номинира някой удобен за тройната коалиция.

18.00 ч. Решимостта на управляващите на всяка цена да предложат свой човек за еврокомисар се потвърждава и от икономическия министър Драгомир Стойнев. Пред журналисти той заявява“ „Кристалина Георгиева няма шансове да бъде предложена за поста Върховен комисар по външната политика. След лидерския пост на Сергей Станишев начело на ПЕС, надали втори български представител може да получи толкова висока позиция в Евросъюза. Нещо повече, опасявам се с оглед на ширещия се у нас политически примитивизъм, да не би служебното правителство да изтегли определения вече кандидат и да изпрати друг, което ще бъде огромна грешка.“ Като че ли БСП и компания нямаше да постъпят точно така.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки