Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Реджеп Ердоган
25 Юли 2014, Петък


Случки с инфраструктурни съоръжения, арестувани ченгета и стачкуващи лекари


Десетки арести при чистка в турската полиция

В сряда турските власти оповестиха извършването на арести на няколко десетки високопоставени полицейски служители в рамките на разследване на твърдения за корупция и злоупотреба с власт, продължавайки по този начин започналата преди време чистка в средите на полицията и съдебната власт в страната, съобщава „Франс прес“.
Общо 67 високопоставени полицейски служители - действащи или пенсионирани, са били арестувани при операцията на 23 юли.

Сред тях са бившите началници на отдела за борба с тероризма на полицията в Истанбул - Йомер Кьоше и Юрт Атаюн. Съобщението е на бюрото на истанбулския прокурор, което е издало общо 115 заповеди за арест.
По време на мащабната операция, осъществена рано сутринта в сряда, полицията е предприела действия на 200 места само в Истанбул. Телевизиите излъчиха кадри, на които се вижда как високопоставени полицейски служители се отвеждат с белезници.

Акциите на полицията са осъществени едновременно в 22 града в цяла Турция, включително Анкара, Измир, Диарбекир, уточнява електронното издание на в."Хюриет".
Според информации в медиите задържаните полицейски служители са обвинени в шпионаж, нелегални подслушвания, използване на фалшиви официални документи, нарушаване на неприкосновеността на личния живот, фабрикуване на доказателства и нарушаване на тайната на следствието.
Повечето от задържаните са заемали ключови постове по време на разследването за корупция срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговото обкръжение.


Руските олигарси изтеглят парите си от Лондон

Големи руски бизнесмени, приближени до Владимир Путин, са започнали да изтеглят своите капитали от Лондон – съобщи в сряда сайтът на изданието „Дейли телеграф“, позовавайки се на официален представител на премиера на Великобритания.
Парите се изнасят на фона на заплахата от страна на Обединеното кралство да въведе строги икономически санкции по отношение на редица лица и компании, участващи в „подриването на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“.

Отговаряйки на въпроса ще изтеглят ли руските олигарси капиталите си от пазара в Лондон, събеседникът на изданието отговаря, че „вече предприетите мерки срещу отделни лица и компании се съпровождат от забележими промени в циркулацията на паричните потоци в Европа, в това число и в британската столица“.
Външните министри на страните членки на ЕС се договориха във вторник, 22 юли, да засилят ограничителните мерки по отношение на Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Европа има намерение да ограничи достъпа на руската страна до своите финансови пазари и високи технологии, а също и да наложат забрана за доставка на въоръжение за Русия.


Бруклинският мост „капитулира“

Полицията на Ню Йорк разследва необичаен инцидент, който не на шега разтревожи местните жители. Служителите на реда издирват няколко неизвестни лица, извършили странна акция на Бруклинския мост. През нощта срещу вторник те заменили традиционите американски флагове, украсяващи съоръжението, с бели знамена. Полицията смята, че това не е свързано с тероризъм.

След като белите байраци били забелязани на 22 юли сутринта, след няколко часа те били свалени, а на тяхно място били издигнати американските знамена.
В социалната мрежа „Туитър“ се появиха множество версии за случилото се, включително и доста шеговити. Така например някои от коментарите припомнят кацането на човек на Луната. Други предполагат, че това е реклама. „Бруклин се предава на Манхатън“ - пише един от потребителите, намеквайки че белите знамена са символ на капитулация.

Нюйоркската полиция признава, че търсенето на смисъла на тази акция ги е довело до тупик. Видеозаписите от камерите за наблюдение, монтирани на моста, показват как около 3,10 ч. сутринта четири-пет човека се изкачват първоначално върху кулата на съоръжението от страната на Бруклин, а след това – и от страната на Манхатън. Скоро след това осветлението на двете кули изгасва. Както се изяснило по-късно, нарушителите са покрили осветителните прибори с домакинско алуминиево фолио.

Все пак главният въпрос, който нюйоркчани си задават, е не как хулиганите са се изкачили на моста, а как при това са успели да останат незабелязани от никого. Работата е там, че Бруклинският мост е един от най-строго охраняваните обекти. Властите в САЩ смятат, че той може да стане мишена на терористи и затова полицията има намерение сериозно да се отнесе към нелепия случай.


Медиците в Гърция се вдигнаха на стачка

Общогръцката федерация на работниците в държавните болници проведоха в сряда петчасова стачка като знак на протест срещу въведената от правителството на страната нова система за оценка на професионалните качества на служителите в този сектор.
Както съобщават медиите, в държавните медицински заведения ще бъдат приемани пациенти само в спешни случаи, а някои болници ще бъдат закрити.

В изявлението на браншовата федерация се отбелязва, че „новата система за оценка разчиства пред правителството пътя към приватизация на държавните медицински учреждения и съкращаването на социалната защита на служещите“.
„По-нататък следва само ново намаляване на заплатите, текучество на кадрите и масови уволнения“ - се казва още в документа. Организацията е събрала 40 000 подписа на медици, които отказват да вземат участие в новите проверки на професионалните качества.


Китай предлага да съедини Русия и Крим с подводен тунел

Китайски инвеститори са предложили алтернатива на моста през Керченския пролив. Те смятат за целесъобразно по дъното му да минава тунел с железопътна линия и автомобилна магистрала.
Китайците поясняват, че проектът предполага не само изграждането на подводен тунел, но и строителство на пристанищна инфраструктура и транспортни възли.

По техни сметки за реализацията на това предложение ще са нужни 2,5 години. При това строителните дейности няма да попречат на корабоплаването в Керченския пролив. Предполага се, че парите за финансиране на обекта ще бъдат дадени от китайската централна банка.
Аналогичен транспортен преход съществува на автономната територия Макао, влизаща в състава на Китайската народна република. Тамошният тунел е дълъг малко повече от три километра и е положен по дъното на Южнокитайско море. Експлоатацията на тази подводна магистрала продължава вече четири години.


Арести в Китай заради старо месо

Шанхайската полиция съобщи в сряда, че е арестувала петима души във връзка с разследване на китайски доставчик, за когото се твърди, че е доставял месо с изтекъл срок на годност на чуждестранни вериги за бързо хранене в Китай, включително McDonalds , KFC и Starbucks, предаде „Ройтерс“.
Сред задържаните са шефът на компанията Shanghai Husi Food, подразделение на американската OSI, и мениджърът по качеството, уточняват органите на реда в онлайн съобщение.

McDonalds и Yum Brands, която притежава KFC, Pizza Hut, както и редица други световни вериги за хранене, изтеглиха продукти от заведенията си, след като се появиха информации, че фирмата Shanghai Husi Food е доставяла месо с изтекъл срок на годност на клиентите си в Китай и в Япония.

Китайската служба за контрол на храните и лекарствата, цитирана от „Синхуа“, съобщи по-рано, че нарушаването на разпоредбите за безопасност на храните е било по-скоро политика на компанията, а не резултат на действията на отделни лица.
В друго съобщение шанхайското подразделение на службата обяви, че е запечатало над 1000 тона месо с предполагаем изтекъл срок на годност от OSI в Китай, както и още 100 тона продукти на някои от клиентите на компанията.

Китайската телевизия „Дрегън“ изнесе тази неделя в ефира си информация, че Husi препакетира старо говеждо и пилешко, като слага нови дати за годност.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки