Междуетническите отношения в Македония са критични


Междуетническите отношения в Македония  са критични
25 Юли 2014, Петък


Това се твърди в доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа


Междуетническите отношения в Македония са критични. Тази оценка направи Астрид Торс, върховният комисар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по въпросите на малцинствата. Тя представи във Виена специален доклад, изготвен след посещението й в западната ни съседка през юни, информира агенция ТАНЮГ. 

Торс посочва, че етническата поляризация на обществото е била централна тема в разговорите й с политическото ръководство на страната. 
„За съжаление тенденциите към политическо разделение още повече се задълбочават – инцидентите придобиват междуетнически характер и не се отнасят само до сигурността. Макар че на политическите лидери това им е пределно ясно, не съществува съгласие за начина, по който да се реши този проблем”, отбелязва представителката на ОССЕ.

Върховният комисар добавя още, че междуетническият диалог може да позволи и ревизия на Охридското споразумение с цел да се води по-ефикасна политика в бъдеще. 
Припомняме, че Охридското споразумение бе подписано през август 2001 г., за да сложи край на конфликта между македонските въоръжени сили и т. нар. Армия за национално освобождение на етническите албанци. Сблъсъкът между тях заплашваше да достигне големи размери и да се разшири, което можеше да доведе до непредвидими последици. 
Европейският съюз настоява за спазване на Охридското споразумение, докато македонците смятат, че то дава прекалено големи права на албанците. Албанците пък са на мнение, че споразумението не се спазва достатъчно стриктно. 

В Македония напоследък редовно избухват прояви на насилие, които имат и етническо измерение. 
В началото на месеца по време на протест в Скопие на етнически албанци, изразяващи възмущение от доживотната присъда по т. нар. дело „Монструм“, бяха ранени полицаи и служители на съда. На въпросния съдебен процес шестима етнически албанци бяха осъдени за убийството на Велики четвъртък през 2012 г. на петима македонци край Смилковското езеро. Криминалното деяние бе квалифицирано от магистратите като тероризъм, а в заключителната си пледоария от прокуратурата заявиха, че обвиняемите са извършили убийството само за да предизвикат страх сред православното население.

В началото на тази седмица осем от демонстрантите, проявили насилие по време на протестите, бяха изправен пред съда. Те бяха обвинени, че на 4 юли са ранили 20 полицаи, четирима от които са получили тежки телесни повреди, а също и че са нанесли щети на сградите на две съдилища в Скопие.
През май пък имаше друг изблик на етническо насилие, след като беше прободен смъртоносно с нож един абитуриент, опитал да попречи на крадец на велосипеди.

Неговият убиец се оказа етнически албанец. След този инцидент тълпи от гневни македонци се насочиха към квартал, населен предимно с етнически албанци, като нападнаха магазини, кафенета и ресторанти, за които се предполага, че са собственост на етнически албанци. 
При размириците бяха ранени полицаи и изпочупени няколко полицейски автомобили.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки