Споразумението за свободна търговия е геостратегически важно


Споразумението за  свободна търговия е геостратегически важно
Новите големи коалиции в Европарламента трябва да бъдат много по-съгласувани, съветва дипломатът
25 Юли 2014, Петък


В неотдавнашно свое интервю Антъни Гарднър витиевато се измъкна от конкретни отговори на зададените му неудобни въпроси


Всредата на юли се проведе шестият кръг от преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и Европа. По този повод посланикът на САЩ за Европейския съюз Антъни Гарднър даде интервю за ЕurАctiv, в което изтъкна, че трябва да се работи конструктивно по въпроса, тъй като покрай увеличаването на работните места и растежа, са налице  критични геостратегически причини, за да се сключи тази сделка. Припомняме, че Антъни Гарднър пое поста на американски посланик за Европейския съюз през февруари 2014 г.

Документът, за който става дума, представлява споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. По план то трябва да бъде сключено до 2015 г.
На сегашния етап от преговорите по споразумението обсъжданите текстове са разпределени в пет области, които е много възможност на по-късен етап да станат и повече. Засега и двете страни са внесли предложения за тарифи и услуги.

Непрекъснато се организират и дискусии за нормативното сближаване в редица сектори. Наблюдава се напредък по въпросите, свързани с прозрачността, отговорността и участието на заинтересованите страни. „Ние също следим с голям интерес работата на ЕС отвътре", отбеляза в интервюто си за европейската медия американският посланик за ЕС.

Но именно спрямо прозрачността има големи критики, отправяни към споразумението, тъй като то се обсъжда при закрити врати, въпреки желанието на гражданите за свободен достъп. На отправения му упрек в тази насока Гарднър изтъква пред ЕurАctiv, че всичко, което хората искат да знаят по въпроса, може да бъде намерено на уебстраниците на министерството на външната търговия в САЩ и Европейската комисия.

В беседата си с дипломата главният редактор на медията Даниела Винченти припомня гражданските движения срещу международното споразумение ACTA, които се организираха в социалните мрежи и попречиха на инициативата. На въпроса как да сме сигурни, че същото няма да се случи и с ТТИП, посланикът отговаря, че сегашните преговори нямат нищо общо с ACTA, но поуката е взета.

Регулаторни реформи

Изданието коментира, че американците смятат, че техните правила, свързани с финансовите услуги, са по-добри от тези в Европа. Те не виждат нужда от обсъждането им в текстовете, докато ЕС иска те да присъстват в споразумението.
Според Антъни Гарднър двустранният диалог за установяване на важните финансови регулаторни реформи е достатъчен и при наличието на срещите на Г-20 няма нужда от официален механизъм за същото нещо и в споразумението за търговия. „САЩ, както и ЕС, дадоха да се разбере, че има някои теми, които смятат, че не е удачно да бъдат обсъждани“, припомни той.

За да се постигне по-голям напредък върху някои от ресорите, новите големи коалиции в Европарламента трябва да бъдат много по-съгласувани. Присъствието на Марин льо Пен и  италианското „Движение 5 звезди" вероятно ще съживи опозицията срещу трансатлантическото споразумение.
Но според Гарднър, който прекарва много време в Европарламента, за да обяснява приоритетите на партньорството, центристките партии и над 50% от евродепутатите го подкрепят.

Енергийно сътрудничество

Неизбежно е след украинската криза да възникват въпроси и за енергийната сигурност, както и дали търговското споразумение ще включва глава за енергийно сътрудничество. Подобно питане не е спестено и към американския амбасадор, който заявява по този повод: „Газът се продава на международния пазар и като всяка друга стока отива там, където цената му е най-висока”.

Той обръща внимание, че е погрешно да се мисли, че увеличаване количеството на природен газ от САЩ ще реши енергийните проблеми на Европа. Това е така според него, защото тези, които имат условни одобрения за износ, ще са свободни да продават синьото гориво където те пожелаят. В този аспект дипломатът дава в интервюто си за пример Азия, където цените на газа са почти двойно по-високи в сравнение с тези в Европа.
Но Гарднър допълва, че споразумението за свободна търговия със САЩ почти ще автоматизира всяко искане за износ на природен газ от Съединените щати и именно това е едно от предимствата на търговското партньорство.


Антъни Гарднър

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки