В Хасково се проведе здравен форум


25 Юли 2014, Петък


Общините да отделят до 30 000 лв. месечно, за да разкрият социални кабинети, в които хора, нямащи възможност да плащат здравни осигуровки, да получават медицински грижи.


Около тази идея се обединиха участниците в кръглата маса, проведена в Хасково тази седмица.
Според организаторите с една толкова малка сума трайно безработните ще имат възможност  за един първичен и два вторични общомедицински прегледа, рентгенография на бял дроб и сърце или на опорно-двигателния апарат, лабораторно изследване на пълна кръвна картина, преглед от специалист - по преценка на лекуващия лекар, извършване на общи медицински манипулации - поставяне на мускулни и венозни инжекции, превръзки.

Изчисленията сочат, че малко направени разходи в доболничната помощ ще спестят по-големите в болничната помощ. Участниците във форума споделиха мнението, че сумата за разкриването на социални кабинети общините могат да заделят от бюджета си или да търсят  финансиране по европейски програми. Друг вариант е кабинетите да отворят врати с решение на правителството, което трябва да прехвърли парите от Фонда за болнична помощ на неосигурените лица в доболничната помощ. В момента той разполага с 5 милиона лева.

За да се случи това обаче, трябва да се допише т. нар. Направление № 17, което касае болничната помощ за неосигурени. В България засега единствено община Димитровград е заложила разкриването на социална манипулационна, която може да посещават хора, нямащи възможност да плащат здравни осигуровки. Статистиката показва, че 460 000 души  в България са безработни и не могат да заделят пари, за да внасят осигуровки за здраве. Над 254 000 души пък умишлено си икономисват този разход, тъй като са заети в сивата икономика. Над 2 милиона души трябва сами да се осигуряват, но не го правят.

Заради тези и други проблеми на здравеопазването се оказва, че продължителността на живота на българите е 73, 4 г., докато в другите страни от Европейския съюз тя е 79,5 години. Т.е., българите живеят с около 6 години по-малко от останалите европейци.
Друга част от негативната статистика е два пъти по-високата детска смъртност у нас, в сравнение с тази в другите страни в ЕС, съобщи Ваня Григорова, консултант по проекта „Достъп до доболнична помощ за лица, отпаднали от процеса на здравното осигуряване“.  Тенденцията е много обезпокоителна, тъй като при настоящата демографска криза да се примирим с това, че нашите деца умират два пъти по-често, е неприемливо, допълва тя.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки