Пресъздадоха последния бой на Хаджи Димитър


Пресъздадоха последния бой на Хаджи Димитър
25 Юли 2014, Петък


120 възстановчици от повече от 10 регионални клуба на Национално дружество „Традиция” се включиха в пресъздаването на последния бой

Автор: Пламен Николов

на четата на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа.
Поводът бе 146-годишнината от героичната гибел на войводата и четниците му, положили живота си пред олтара на Отечеството. Балканът посрещна родолюбците с гъста мъгла и дъжд.

Времето не притесни участниците в събитието и те дадоха всичко от себе си, за да почетат подвига на борците за свобода. Въпреки лошите метеорологични условия, не липсваше и публика – стотици българи от Казанлък и околността дойдоха, за да продължат стародавната традиция и да се преклонят пред героизма и саможертвата на Хаджията и неговата вярна дружина.

Със собствени автентични исторически оръжия и облекла, напълно отговарящи на епохата, възстановчиците потопиха присъстващите в кървавите събития. Сценарият бе базиран на спомените на един от малцината оцелели – знаменосеца Христо Македонски.
Тазгодишната възстановка завърши с пресъздаване на сцени от безсмъртната балада на Христо Ботев, посветена на подвига на Хаджи Димитър.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки