Във Варна има затишие, дано не е пред буря


Във Варна има затишие, дано не е пред буря
Циганите от "Аспарухово" разбраха, че не може да строиш където си поискаш
25 Юли 2014, Петък


Роми от варненската махала „Максуда” заплашиха с безредици, ако общината събори копторите им.

Автор: Илияна Христова

Неформалният им лидер Ридван Сали даде две седмици на кмета Иван Портних, за да измисли къде да настани „потърпевшите”.
„Ако преди тези две седмици започне събаряне и провокации, ние сме готови на ответна реакция. Протестът ще бъде мирен, но ако се налага, няма да бъде мирен”, заяви в понеделник пред медиите Сали.

Варненци не си спомнят по-брутална заплаха за обществения ред. Но нито МВР, нито прокуратурата реагираха. Пасивността им е скандална, предвид открито отправената провокация.
Замълча Община Варна, дума не обели и Портних. А не е ли лично унизен от ултиматума? Откъде накъде някакъв Сали ще му поставя условия? Ако не се чувства лично обиден, кметът поне можеше да се загрижи за честта на институцията.

Портних явно забрави, че не представлява себе си, а стотици хиляди граждани на Варна, които вече втори път са подложени на грозна заплаха и арогантност.
Само преди седмица роми недоволастваха от събаряне на рушащи се сгради в „Максуда” и викаха „Българите на сапун!”.
И пак мълчание, пак бездействие от органите на реда. Докога? Районният кмет Христо Христов бе заплашен със саморазправа? Полицията не реагира. Защо?

Както „Десант” писа, акцията в „Максуда” започна с радрушаване на 8 постройки миналата седмица, а 12 бяха бутнати преди месец в квартал „Владислав Варненчик”.
Текат проверки за законност на сградите в другите квартали, за събаряне може да се окажат хиляди. Но за „Максуда” е установено, че най-малко 200 са незаконни. За 50 от тях срокът за доброволно разчистване изтече, пристъпва се към принудително.
Всеки момент багерите ще тръгнат отново. Гражданите на Варна са настръхнали да не се случат ексцесии като в Стара Загора и недоумяват защо институциите затварят очи пред провокациите.

В „Максуда”, където засега се бутнати едва 8 постройки, има напрежение. В „Аспарухово” пък, където общината събори над 100, пак предимно ромски, напрежение няма. Въпросът „защо” е с ясен отговор – в южния квартал хората пострадаха и те вече знаят, че не може да живееш където ти падне.

Пък и край тях не се появи такъв като Сали, който да ги буни. Формално той е активист на фондация „Обновление”.
Досега Сали няколко пъти заплаши с протести. Говореше за шествие, блокиране на жп линията и т.н. Но масовка така и не събра, самите роми не уважиха „инициативата”. МВР и прокуратурата имат доста храна за размисъл и действия, но явно предпочитат нищо да не правят.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки