Кухата фасада на дипломите и титлите


25 Юли 2014, Петък


Някой беше казал преди време, че размерът на пистолета има значение. Не за самоотбраната, а от гледна точка на политическата психиатрия.

Автор: Борислав Михайлов

В смисъл, че някои български политици отъждествяват размера на огнестрелните си оръжия с размера на мъжкото си достойнство. Което може и да е доказателство за правотата на Фройд, доколкото демонстрира опити за компенсиране на комплексите за малоценност в някои политици.
Същото е и с титлите - най-вече с научните, защото у нас благородническите се броят на пръсти. И най-често ни водят към един лорд от Пазарджик, който никога не е крил, че си е купил четирибуквието с финикийски знаци.

В интернет още се подмята снимка на визитката на един бивш столичен градоначалник. На нея на английски език е написано: инж. д-р Бойко Борисов, генерал-лейтенант, кмет. И както се вижда, липсва единствено "носител на черен пояс по карате" и евентуално: "заслужил майстор на спорта по футбол и тенис на корт". В случая с тази кметска визитка обаче, написаното е самата истина, макар и малко попретрупана. Докато при министъра на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов се оказа, че липсва афишираната диплома за магистър по информатика от световно известната Политехника в Мюнхен.

Но пък налице са бакалавър по "Стопанско управление" в СУ "Св. Климент Охридски" и магистърска степен по политически мениджмънт и публични политики от Нов български университет. Тези две образователни степени би трябвало да са достатъчни, за да докажат, че макар и млад, министърът е добре и многостранно образован млад кадър от дългата резервна скамейка на ДПС за управленци в сегашното и бъдещите правителства. Но вместо това остава усещането за една притаена полулъжа-полуистина, украсявала бившия сайт на министъра и вече свалена оттам. Към днешна дата на страницата в интернет на МОСВ е посочено коректното: „завършил семестриално информатика в Техническия университет в Мюнхен".

Браво! По-големи като стаж, амбиции и самочувствие политици и лидери от Анастасов дълго време имаха само образователния ценз на прекъснали студенти по богословие и носеха мнооого големи пистолети.
На фона на казаното дотук Калина Илиева изглежда почти безобидно, въпреки положения от нея ръчен труд, за да фалшифицира дипломата, даваща й право да управлява милиарди в ДФ "Земеделие". Но пък стана родоначалник на ироничното "калинки във властта", което видимо ще съпътства не едно управление. И ще има тежестта на звучен шамар, както за самата "калинка", така и за нейните меценати и продуценти.

Бързото допитване до търсачките в интернет ни насочва към една липсваща диплома за магистър по икономика от Харвард на министър Асен Василев от предишното служебно правителство. Човекът си беше защитил бакалавърската степен, а с магистърската бе стигнал до семестриално завършване - също като Станислав Анастасов.

Подобна бе ситуацията с кмета на Димитровград и бивш депутат Иво Димов, за който се стигна до проверка на прокуратурата. Тя установи, че няма диплома за висше образование, въпреки посоченото анкетна карта от 20 септември 2010 г. в Народното събрание, че е бакалавър по маркетинг от ПУ „Паисий Хилендарски". Без диплома за висше образование навремето се оказа и тогавашният шеф на „Напоителни системи" Георги Харизанов. Същото е в сила и за бившата шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова, която бе на този пост от ден до пладне, заради един сайт за търговия с цигари и алкохол.

И така нататък, и така нататък, сякаш не става дума за калинки, а за ята от скакалци в почти безкрайното поле на държавното управление.
Както е тръгнало, някой ден можем да срещнем заглавие: „Глухи скакалци нападнаха правителството, не чуват призивите за оставка!"...


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки