Стара Загора даде урок по прилагане на закона


Стара Загора даде урок по прилагане на закона
Налага се събарянето на незаконните постройки да бъде охранявано от полиция и жандармерия
25 Юли 2014, Петък


Отстраняването на незаконните цигански къщи в кв. „Лозенец” започна с писъци и протести, но безкомпромисно

Автор: Гергана Господинова

Ранното утро на 21 юли ще остане паметен ден за старозагорци, сред които от години тлее напрежение, че властите са оставили циганския етнос да разполага с ресурсите, гарантирани им от съвестния данъкоплатец.
Заради цигански набези горският фонд чезне бавно и сигурно, особено в последните години, когато мургавите решиха, че са богопомазани и безогледната незаконна сеч придоби огромни размери и предизвика гнева на хората.

Горските пожари, странно защо в близост до циганския квартал „Лозенец“, зачестиха и за никого не е тайна, че именно мургавите, които шарят с брадви, коне и каруци из горите на край Стара Загора, носят също вина за ставащото.
Институциите бездействат, въпреки хилядите сигнали за циганския произвол, а традиционното оправдание за набезите върху горския фонд от органите на реда неофициално е, че няма какво да им се вземе, тъй като циганите нямат доходи, нямат имущество, а често пращат и малолетните си деца да безчинстват.

Мъже, жени и деца – на всички тях сякаш им е вменено да имат правото да се възползват безплатно и въпреки закона, който малцина могат да прочетат, тъй като грамотността за масата остава под адекватния минимум.
Оголените хълмове стават все повече, а от красивите гъсти гори и помен няма с всяка следваща година.

В тази обстановка държавните институции, че и местната власт, безропотно мълчат и изчакват да видят дали гневът на народа от това, че на циганите се позволява да живеят отвъд правилата и отвъд закона просто ще изтлее във времето.
Без образование, но с вродено чувство къде ще се чувстват най-добре и къде има благини, циганите са населили гъсто едно от най-красивите и живописни места на града.
Някога хълм с гора, днес кварталът им „Лозенец“ се разширява главоломно. Смята се, че той наброява 35 хиляди жители, но реално никой не знае конкретно колко са те.

Заради масовото незаконно строителство циганите са посегнали и на парк „Борова гора“. Безмилостно изсечените дървета днес са отстъпили място на масивни сгради, някои от които на два етажа и с луксозно обзавеждане, каквото малко хора изобщо могат да си позволят.
Уж беден етнос, уж безработни и социално слаби, циганите са си осигурили на гърба на съвестния данъкоплатец приличен живот без да влагат особени  усилия и без да се притесняват, че ще има последствия.

Последните пожари от миналата година в горите край циганския квартал на Стара Загора  и дразнещото окото безспирно циркулиране на пълни каруци с дърва станаха причина граждани да поискат сметка от властите. Хората протестираха, че държавата отказва да спре шепа хора, които унищожават всичко по пътя си.
Тогава институциите вкпупом се втурнаха да обясняват как съвестно си вършат работата, но в крайна сметка щетите са нанесени.

Така полека-лека се стигна до момента, в който напрежението щеше да излезе извън контрол. Но нещото, което развърза ръцете на местната власт да действа, станаха промените в закона, които вмениха на общините да контролират незаконното строителство.
Допреди две години тази функция се изпълняше от Дирекцията за национален строителен контрол чрез нейните регионални звена, което не доведе до нищо повече, освен да ескалира проблема с незаконното строителство.

След нормативните промени от местната власт започнаха конкретни действия по огледа и картотекирането на незаконните обекти, за да се стигне до 12 май, когато на първи етап трябваше да започне премахването на незаконните обекти в парк „Борова гора“ край Стара Загора, след като са изтекли всички нормативни и морални срокове.
Тогава донякъде бе изненадващо за всички старозагорци. А и защото се случи преди изборите за европейски парламент, от полицията дойде писмо, че нямат възможност да охраняват дейностите. Оправдаха се и с абитуриентските балове и конкурса „Царица роза“ в Казанлък. Да нямало напрежение!

Политическото надцакване тогава и използването на полицията като лост на поредната манипулация обаче доста подцени интелекта на старозагорци. Хората излязоха на протест заради безочливото отношение на властите, в частност на полицията, и заради отказа им да си свършат работата.
Протести се проведоха пред сградата на Областна администрация, а за да се види и нагледно – на полянка край общината в знак на нетърпимост граждани построиха незаконен катун.

Предизборно някои политически сили имаха интерес незаконните цигански къщи да останат още известно време по местата си, за да могат да се възползват от удобния малцинствен електорат.
Два месеца по-късно обаче, когато изборите още са далеч, абитуриентските балове също са отминали, причина да не се спази законът нямаше.
Но чувството за върховенство на циганите се подсили главоломно и на всеослушание се заявяваше, че никой не може да им събори къщите. Те имали важни хора зад гърба си, които нямало да позволят това.

В ранното утро на 21 юли обаче в парк “Борова гора“, където предстоеше да започне акцията на общината по събарянето на незаконните обекти – 55 на брой, нещо притесни мургавите ни сънародници.
Наличието на полиция и жандармерия ясно им показваше, че този път няма да им се размине. Макар предупредени преди година, до последната минута никой да не вярваше, че багерите наистина ще влязат в района и една по една ще разрушат къщите.

Циганите обаче се оказаха добре подготвени и посрещнаха властите на мястото с барикади. Всеки един от подстъпите към квартала беше затворен със строителни отпадъци, а купчини натрошени стъкла бяха нахвърляни по пътя и поляните, за да предотвратят неизбежното.
Започна и събарянето на първите къщи, а циганите взеха да се бунтуват и да демонстрират завидно актьорско майсторство с припадъци и ревове.

„Този район е парк общинска собственост и няма как тези къщи да останат. Като ги съборим, ще разчистим терена и ще залесим”, категоричен беше кметът Живко Тодоров.
Багерът  напредваше и напрежението ескалира. Невярвящи до момента, когато  заплахата се оказа реална, циганите тръгнаха на бой. Организирано, по сигнал мъже се покатериха на покривите на две от сградите и започнаха да обстрелват жандармерията и полицията с камъни, тухли и керемиди.
В резултат на агресията им двама полицаи и един жандармерист пострадаха леко от летящите предмети. Логично бе да има и арести. Срещу двама братя цигани се водят бързи производства.

От местната власт обясниха, че обитаващите незаконните сгради са предупредени, както е редно, и са запознати с процедурата по събарянето им още при започването й преди година. Още повече им е дадена възможност да подадат документи за настаняване в общински жилища, но само едно семейство е пожелало това. Впоследствие се отказало от солидарност към останалите.

Парадоксално е, че никой от собствениците на тези 55 къщи, които предстоеше да бъдат съборени, не е заявил, че е собственик на сградата и че я е построил, или че я обитава.
Никой не каза как са се сдобили с електричество и вода в незаконните къщи, но това е ясно за всички. Всеки път преди избори чрез дружествата монополисти се гали егото на циганския електорат.

Битът на циганите обаче и животът им извън закона в последно време започнаха да се превръщат в заплаха. Огромната сеч и купищата отпадъци, които се хвърлят навсякъде, рискуват сценарий като в кв. „Аспарухово“ във Варна да се разиграе и в Стара Загора.
Отказът на мнозинството сред циганите да се образоват и трудят легално създаде чувство за несигурност в града. Сводничеството и проституцията, които никой не отрича, също нанасят грозни белези, както и непрестанните кражби и честите изблици на насилие.
Никой отвъд границите на България обаче не толерира подобни деяния. Италия и Франция ни върнаха десетки цигани заради криминалните им прояви.

В рамките на два дни 55-те незаконни къщи бяха изравнени със земята и справедливостта си проправи път сред руините. Цялата старозагорска общественост почувства поне за миг, че властите могат да контролират ситуацията.
Това е само първият етап по отстраняването на незаконни обекти в кв. „Лозенец”.

Предстои до края на годината да приключи и следващият от предвидените общо три към този момент. Незаконните цигански постройки останаха под 300 на брой след акцията тази седмица, а хората се надяват, че това няма да е еднократен акт. Равните права по конституция трябва да важат за всички, а не да са просто на хартия.
Междувременно стана ясно, че на среща с общинското ръководство циганите, на които са съборени къщите, са заявили желание да си платят земята и да си построят законни домове. От общината им оказват необходимата помощ, тъй като мургавите ни сънародници не са запознати с процедурите.

Така остава впечатлението, че всичко е в ръцете на институциите, които могат със законови механизми да накарат всички да спазват нормативите. Правилата и правата вървят ръка за ръка.
След това някак изтляха в празното пространство и клетвите на Цветелин Кънчев срещу кмета, както и заканите му да блокира три магистрали заради действията на общината.
Станаха смешни и декларациите на Българския хелзински комитет, осъждащи събарянето на незаконните къщи. От тази организация впрочем често застават зад фалшиви каузи, но да се бориш срещу законите в държавата е още по-обидно.


Някога хълм с гора, днес циганският квартал „Лозенец“ се разширява главоломно

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки