Подбрано


25 Юли 2014, Петък


Седмица на предястията с картофи


Картофен накип

Продукти:
1 кг картофи
4 яйца
2 равни супени лъжици брашно
1/2 чаша прясно мляко
1 водна чаша кисело мляко
мазнина
сол

Начин на приготвяне:
Сваряват се картофите и се нарязват на филийки. Сваряват се 3 яйца и се нарязват на колелца. Отделно се приготвя следният млечен сос: в две лъжици мазнина се пържи до леко зачервяване брашното и се разрежда с прясното мляко.
Сваля се от огъня и се добавя киселото мляко, разбито с 1 жълтък и сол на вкус. В малка тавичка (за предпочитане от огнеупорно стъкло или порцелан) се нареждат половината от картофите, върху тях – нарязаните яйца, после пак ред картофи, като между всеки ред се ръси по малко мазнина.
Яденето се залива със соса, поръсва се с настърган кашкавал и се пече в силна фурна, докато се зачерви хубаво. Накипът се поднася топъл.


Крокети с доматен сос на фурна

Продукти:
1 кг картофи
2-3 кафени чашки брашно
1-2 яйца
1 лъжичка мас
мляко

Начин на приготвяне:
Сваряват се картофите и се пресоват или се настъргват на ситно ренде. Добавят се 2-3 кафени чашки брашно, яйцата, маста и ако е необходимо, 1-2 лъжици мляко, за да се омеси гладко тесто. То се оставя да стои 2-3 часа, за да попие добре брашното и да не лепне по ръцете.

Взема се след това по малко от тестото и върху дъска, поръсена с брашно, се усуква на суджучета, които се нарязват полегато на 2-3-сантиметрови парченца. Те се пускат в тенджера с кипяща вода. Когато са готови, крокетите излизат на повърхността. Изваждат се с решетеста лъжица и се нареждат в тавичка, поливат се  с доматен сос, поръсват се с настърган кашкавал и се запичат десетина минути на силна фурна.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки