Пълнени пиперки със зеленчуци


25 Юли 2014, Петък


Постно ядене за летните горещини


Продукти:
1 кг пиперки за пълнене
5-6 глави лук
1/2 малка зелка
1 чаша ориз
5-6 червени домата
2-3 моркова
1/2 глава целина
2-3 обикновени пиперки за плънката
1 връзка магданоз
4-6 лъжици мазнина
сол

Начин на приготвяне:
Зелето се настъргва на едро ренде, посолява се и се оставя да постои около половин до един час, след което се изстисква. Пиперките се измиват, издълбават се и леко се посолява вътрешността им.
Отделно се нарязват лукът, морковите и целината и заедно със зелето се слагат в мазнината да се позапържат и омекнат, след което се осоляват.

На червените домати се изрязва горната месеста част на кръгчета, които ще служат после за капачета на пиперките, а вътрешността се настъргва на едро ренде и заедно с нарязаните на дребно обикновени пиперки и ориза се добавят към позапържената смес.
Задушава се всичко още десетина минути. Сваля се съдът от огъня, добавя се ситно нарязаният магданоз и с това се пълнят пиперките. Накрая се слагат капачетата от доматите и пиперките се нареждат в широка тенджера с отвора нагоре.

Желателно е да се съберат на един ред, но когато няма подходяща тенджера, нарежда се и втори ред. Налива се вода до средата на пиперките и яденето се вари на умерен огън.
Вместо зеле в пиперките могат да се сложат 3-4 картофа, нарязани на кубчета, или 1 син патладжан, също нарязан на кубчета.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки