Пиянството на една младеж


Пиянството на една младеж
Разговорите между млади и стари останаха в миналото...
24 Юли 2014, Четвъртък


Младото поколение на България остана без идеи и идеали



То е различно. То е антипод на „пиянството на един народ“ на Дядо Вазов. Пиянството на едни тийнейджъри звучи яко, нали?! Макар че трудно би се превъртял езикът на някоя стринка от шопско, за да изговори тази витиевата дума.  По-важното е обаче какво се крие зад тази чуждоземска квалификация на младите хора на възраст между 13 и 19 години.

Те всички са родени след 10 ноември 1989 г., след като рухна тоталитарният социалистически строй. На свой ред той бе заменен наново с капиталистически и тъй наречената демокрация настана по нашите земи. Но не съвсем.
В речника ни навлязоха думи и понятия като бизнес, офис, мениджър, конкуренция, пиар, селфи и пр. Стоки в лъскави опаковки, филми с ниска художествена стойност, детски предавания с физиономии на крокозъбели, жълтини, просташки и циничен хумор – това е напоителната среда на тези т. нар. тийнейджъри.

Парите и печалбата станаха царици на нощта и на деня. Нискостойностни шоута и тв игри зарибяват клетите наивни деца и ученици да пускат есемеси, вместо да си купят плод, книга или билет за театър. Конкурси за красота, всъщност канали за жива плът, нагласени мачове, замърсена природа, запустели сгради – това ли е дълго чаканата демокрация?! Всуе бяха надеждите и ентусиазмът – резултатите са плачевни. Иде ти да се провикнеш: „Их, опустяло!“

Младото поколение на България е без идеи и идеали. С малки изключения основната маса е в безтегловност между бащин дом, роден край и терминал 2.
Защо се получи така?! Нали вече има свобода на словото. Изчезнаха и границите. Но мозъците ни са тотално обременени. Хората все още ги е страх да използват тази свобода. Със законни и незаконни средства започна първоначалното натрупване на капитала. Мутри, ВИС, СИК и подобни приватизираха и въздуха, който дишаме. Прозорци и врати се заградиха с решетки. Дебнене и слухтене превърнаха държавата в повсеместна ченгеджийница.

Кой неузрял мозък измисли този злощастен преход! 45 години се увъртахме в марксизма и ленинизма. Това ни съсипа. Никой не знаеше как да управлява държавата в правилна посока. А може би така беше замислено – в мътна вода най-лесно се лови риба...
Големият брат, който ни беше дълги години настойник, също се обърка тотално. Но природата не търпи празно пространство. Сестрата Европа и далечният братовчед  зад Океана впериха взор в нашата лутаща се държавица и бързо-бързо напълниха рафтовете с нова модерна стока, за която в техните страни вече нямат пазар.

Настана бъркотия, наречена пазарна икономика. Тя раздели хората на бедни и богати.
Какво виждаха младите тийнейджъри – тази неистова борба за власт и пари, и слушаха от родителите си само оплаквания от живота пред поредната чашка ракия. В този битов алкохолизъм се удавиха мечти, идеали и високи цели. А лайтмотив на живота стана оцеляването.

Светъл лъч в тази безпросветна тъма беше навлизането на компютрите в ежедневието на хората, които доведоха до революция в общуването. Тук младежите заеха водещо място. Но в меда винаги има и малко катран. Получи се едно наркотично пристрастяване към чатенето с часове пред монитора.
Наложи се моделът на американското семейство – гледане на тъпи сериали с режисиран смях зад кадър на неизменния диван в средата на стаята, който е напът да се наложи в интериора и на българската къща. Странно е как една държава с едва 250-годишна история успява да профанизира друга страна с вековна култура и древна цивилизация!

А може и по-иначе. Къде са живите контакти в семейството, разговорите между млади и стари?! Електронният вирус отне и разходките на чист въздух, спортуването, ходенето на концерти, четенето на книги... Тази обсебваща младежите атмосфера може да се сравни с едно своеобразно опиянение, което държи младите здраво в обятията си. И понякога ги тласка към още по-силното опиянение на питиетата и наркотиците.

Масово родителите не са наясно какво се случва с децата им. Училището пък се прави на либерално. А обществото гледа тъпо и равнодушно подпийналите младежи и девойки и само цъка с език. Природата обаче е неумолима. Този начин на живот започва да се отразява пагубно на здравето на подрастващите. Нарушен е нормалният делничен ритъм – с безкрайните нощни купони в чалга дискотеките, с късното лягане и недоспиване. Децата ни се обездвижват и затлъстяват. Девойките, които са бъдещи майки, не се грижат за здравето си. Така се раждат все повече недоносени деца, страдащи от тежки увреждания. Увеличава се и стерилитетът при брачните двойки. Генезисът на всички тези явления е в нездравословния начин на живот.

Време е общество, родители и учители да забием камбаната на освестяването. Няма по-висша цел от израстването на здраво, ученолюбиво и прогресивно поколение. От възраждането на здравите народни традиции и родовата памет. Именно там младите ще открият мотиви за вдъхновение. Това ще ги доближи до онова състояние, при което народът се опиянява от високи цели и задачи.
Дано!

Радка Вичева – Пешева
Стара Загора


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки