Терорът по селата може да бъде победен


24 Юли 2014, Четвъртък


Ние, хората по селата, живеем като осъдени. Замръкваме по домовете, но не сме сигурни дали ще осъмнем живи, здрави и неограбени.



Спим като зайци и се събуждаме при всеки подозрителен шум. Сигурно в османско време хората са били по-спокойни – разбойници не са нападали всеки ден. Сега живеем заедно с тираните, които нямат милост и пощада. Пребиват те до смърт или ти отрязват главата за лев-два.
България води всички европейски и световни класации по негативи. Еврокомисията многократно ни предупреждава за липса на реформи в правосъдието и вътрешния ред. Налагат ни се санкции. ЕС създаде и пътна карта за изгонване, а това трябва да ни стресне.

По полицейска „наситеност“ сигурно сме първи в Европа. При 209 полицаи на 100 хиляди души население в Холандия и 219 в Румъния, нас ни охраняват 10 000 души от МВР и вероятно още толкова от частните фирми, които са се нароили и правят това срещу заплащане.

Дали са верни твърденията, че червените стимулират престъпността, за да предизвикат носталгия по болшевишко време, не мога  да докажа, но предполагам.
След промените през 1989 г. се направи всичко възможно за запазване на ТКЗС-тата, и то с успех. При 500 декара максимална обработваема площ от фермер в Германия например, у нас така наричащите се зърнопроизводители работят стотици хиляди декари. Народът ги назовава феодали, спахии, помещици, чокои.

Те делят масивите нереституирана земя като тяхна бащиния, задушават малките фирми дори с разораване на посевите им. Държанието им е дръзко, арогантно, болшевишко. Наемите, които плащат на собствениците, са повече от символични. Същите тези господа нарушават основополагащия принцип „Земята е свещена и неприкосновена“ и планират комасация по техни собствени принципи. Ако сега разчитат на лобита и „калинки“ в земеделското ведомство, то крайната им цел е пряко участие във властта.

Не съм сигурен, че в ЕС знаят, че 3% от зърнопроизводителите вземат 78% от субсидиите. „За 2013 г. държавата ще подпомогне С. Дичовски – собственика на фирма „Октопод“, с 32 милиона лева“ - каза бившият премиер Бойко Борисов. Коментарът е излишен. Аржентина ще ни покаже как се е преборила с латифундистите в Патагония и пампасите през миналия век, ако феодалите имат радикални цели.

Обработваемата земя на България е повече от 70 милиона декара. Ако съгласно многократно ремонтирания закон за местни данъци и такси се въведе единна, вместо диференциалната ставка за охрана на земеделските имоти в размер на 1,50 лв. на декар, в хазната ще влязат 105 милиона лева. С тази сума могат да се назначат 20 000 стражари, охранители, пъдари или както щете ги наречете, или към всяка община ще има 75 броя стражари.

Още по-конкретно – всяко село ще се охранява от 5 човека – униформени и въоръжени, които познават криминогенната обстановка с населеното място, както познават семейството си. Огромната престъпност ще бъде сведена до минимум, а и 80-100 хиляди селяни ще получат „глътка въздух“ с дохода на работещия за 5000 лв. годишно. Охранителите ще действат под ръководство на полицейските участъци, където ще предават заловените закононарушители.

Тази система на охрана на селата е действала до 1949-1950 г. и кражбите и бандитизмът са били редки изключения. И сега може да осигури ред и спокойствие на 7 милиона българи, и то без да се похарчи нито стотинка от бюджета. Това е наложително и срочно, ако заинтересованите от статуквото не надделеят, разбира се.
Намалее ли населението по селата при очаквания демографски срив, феодалите ще бъдат изкушени от нечисти помисли. Като примерно опожаряване на обезлюдени села, за да се освободят площи за земеделие. Пожарът в с. Струн дол, Видинско,  вероятно бе с подобни цели. Населението там е било 10 човека.

Да видим и един парадокс: Ние нямаме дефинирани национален идеал, национална кауза и национална стратегия. Народ, който е дал писменост, култура и религия на над 300 милиона души, който е дал началото на Ренесанса в Европа, няма дългосрочни ориентири.

Иван Стоянов,
с. Разград, обл. Монтана


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки