Диабетно стъпало


Диабетно стъпало
24 Юли 2014, Четвъртък


Страдам от диабет тип 2 и съм на инсулин от три години. Развих и диабетно стъпало.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Какво точно представлява това усложнение?
Господин Данев,
с. Малък Преславец, обл. Силистра

Тук нещата вече са много по-сериозни и затова ще се спрем по-задълбочено върху този болестен проблем. Най-честото усложнение на захарния диабет е т.нар. диабетна полиневропатия. Пациентите се оплакват от изтръпване, чувство за парене или болки, като по-често се засягат стъпалата. „Диабетно стъпало“ е клиничен термин, отразяващ пораженията на долните крайници в резултат на усложнения на захарната болест. То бива невропатично и  исхемично, а в 42% от случаите е комбинация от двете усложнения.

Невропатичното стъпало е клинично състояние, представляващо костноставни и кожни нарушения в резултат от диабетната невропатия. Най-сериозното му усложнение е невропатичната язва, която води до тъканна некроза или гангрена. Невропатичната язва е последица от сетивна, двигателна или автономна невропатия. Намалената или липсваща сетивност води до безболезнена травма от термално естество (гореща вода), химично (вроговяващ кожата агент) или механично естество (неудобни обувки).

Атрофията на мускулите и деформацията на стъпалото водят до нарушение на походката със създаване на по-голямо налягане върху него. Невропатичната язва има характерно разположение и в 90% от случаите тя е локализирана върху плоската повърхност на стъпалото.
Най-често се поразява предната му половина, т. нар. първа и пета мататарзални главички. В комбинация със съдовите нарушения невропатичната язва е причина за 50% от ампутациите на долния крайник.

Диабетната гангрена може и трябва да бъде предотвратена чрез профилактика от самите болни, за която те трябва да бъдат добре обучени. Тя включва ежедневни грижи за хигиената и комфорта на краката. За предпазването им е много важно редовно да бъдат мазани с хидратиращи средства (но не между пръстите) и да се носят подходящи обувки и чорапи от несинтетична материя. Задължително е краката да се оглеждат всеки ден след къпане.

При пациенти с напреднала невропатия температурата на водата трябва да се проверява от някои близък или  с термометър. Киснене на краката във вода не се препоръчва. Задължителен е и добрият контрол върху нивото на кръвната захар, тъй като при хипергликемията (увеличение на кръвнозахарното ниво) глюкозата се разгражда по пътища, които са независими от инсулина с натрупване на продукти, които увреждат капилярите, кръвоснабдяващи нервите, и нарушават тяхната структура и функция.

Съвременната медицина разполага с достатъчно медикаменти, които повлияват благоприятно диабетната полиневропатия. Преди всичко подобрението на нивото на кръвната захар ( т.нар. гликемичен контрол) на ранен етап може да облекчи някои от симптомите, макар че понякога с понижаването на кръвната захар симтоматиката се задълбочава. Препоръчва  се на първо място провеждането на специфичната терапия против диабет с помощта било на инсулин, било на различни групи медикаменти, обобщени под наименованието „перорални (т.е. през устата) противодиабетни средства“. В съображение влизат и витамини от групата В, нестероидни противовъзпалителни средства, трициклични антидепресанти и други.

През последните години се натрупаха научни данни за ефективността на веществото алфа-липоева киселина (АЛК) като специфично средство за лечение на диабетната невропатия и по-специално на диабетното стъпало. Тя е нискомолекулярно физиологично съществуващо вещество, което се приема с храната или посредством химичен синтез. АЛК подобрява използването на глюкозата от организма чрез оптимизиране на инсулиновите механизми. Приложението й предотвратява дефицита в скоростта на нервното провеждане и кръвотока към периферните нерви. Подобрява и гликемичния контрол, увеличавайки глюкозното усвояване от тъканите. Лечението с нея е безопасно и води до достоверно подобрение както в субективните оплаквания на болните, така и в изследваните обективни неврологични показатели.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки