Захарният диабет не не подслажда живота


Захарният диабет не не подслажда живота
24 Юли 2014, Четвъртък


Има ли връзка между постоянния глад, световъртежа и кръвната захар?
Надежда Рускова, Русе


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Неслучайно читателката ни се вълнува от въпроса дали повишеното чувство за глад, съпътствано със световъртеж, не е тревожен сигнал, че е заболяла от диабет. Точният отговор на този въпрос е „и да, и не“. Защото тези оплаквания могат да бъдат симптоми и на редица други заболявания.

Но да се върнем все пак на диабета. Основни негови симптоми са: често уриниране, повишено количество отделена урина, силна жажда, суха и сърбяща кожа, постоянен глад, замъглено зрение, сънливост, гадене, отделяне на захар в урината (главният симптом). Други признаци на заболяването са изтръпване на долните крайници и гъбични инфекции по гениталиите. Наличие на захарен диабет трябва да се подозира при хора със затлъстяване, с първостепенен родственик със захарен диабет тип 2, при жени, родили едър плод над 4 кг, при пациенти с хипертония с повишени триглицериди или понижен „добър“ холестерол и др.

Повишеното чувство на глад, известно още като булимия или „вълчи глад“, настъпва на пристъпи и представлява мъчително състояние, съпроводено нерядко с болки „под лъжичката“. Булимията обикновено се съпровожда с рязка слабост на организма, достигаща рядко до загуба на съзнание. Тя изисква употребата на извънредно големи количества храна (полифагия) и е свързана със силно възбуждане на центъра на глада поради бързо обедняване на кръвта от хранителни  вещества („гладна кръв“).

В най-тесен смисъл на думата полифагията пък представлява поглъщане на ненормално голямо количество храна, обусловено от едно или друго заболяване. Тя се наблюдава и при засилена потребност от храна от организма (например при юноши в периода на усилен растеж или при лица, подложени на продължително гладуване) и разбира се при явно патологически процеси – на първо място захарен диабет (особено при т.нар. негова „тлъста форма“), при базедова болест, при някои психичноболни, хистерия и неврастения. Апетитът се увеличава драстично и при язвено болни и при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок.

И все пак най-честата причина си остават промените в обмяната на въглехидратите (глюкозата) в организма, които могат да бъдат с повишено или понижено количество. В основата на болшинството случаи на булимия лежат разстройства от страна на централната и периферната нервна система, под формата на понижена или повишена функция на отделни техни части.

Лечението на булимията изисква преди всичко въздействие върху причинилите я болестни изменения в организма. Задължително се налага въвеждането на правилен режим на хранене (в строго определени часове), честото приемане на неголеми количества храна, както и обичайните методи на лечение на нервната система.

Световъртежът, от който също се оплаква читателката, не може да бъде признак на възникващ диабет. Но е признак на редица заболявания на централната и периферната нервна система. Така че отговор на въпроса дали при тези оплаквания има съмнения, че боледува от диабет може да се даде само след съвременни изследвания от опитни специалисти.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки