Вредните добавки към храните


24 Юли 2014, Четвъртък


Изкуствените подсладители, консерванти, оцветители, ароматизатори и т. н. съдържат отрови, които бавно ни убиват

Автор: проф. Христо Мермерски

Продължение от предишния брой

Синтетичните добавки в храните, които консумираме, водят началото си от 1850 г. Първите оцветители били силно токсични и първоначално са използвани за получаване на ярки цветове на бонбоните, за да бъдат атрактивни за децата. Днес в хранителната промишленост и на пазара се използват над 3000 добавки.
При изобретяването им в научните лаборатории много от тях са били разрешени за използване като безопасни. След като обаче някои нанесли доказано сериозни поражения върху здравето на хората, биват забранени. Затова сега по-грамотните потребители се отнасят с голямо подозрение към всички добавки и все повече се стремят към консумация на храни в техния естествен вид.

В интерес на истината трябва да отбележим, че има и безопасни добавки. Такива са естествени субстанции като меласата от захарно цвекло, която се използва за оцветител, или желатинът, добиван от костите на животните.
В същото време има естествени добавки, които също се смятат за вредни. Кофеинът води до повишаване на кръвното налягане и до възбуждане на нервите, вследствие на което в по-големи количества причинява безсъние и хиперактивност. Затова на децата не се препоръчва да пият не само кафе, но и кола-кола и пепси (в тези газирани напитки има наличие на кофеин).

Известна е например опасността от консервирането на месо със синтетичните добавки натриев нитрат и натриев нитрит. Използвани при производството на кренвирши, салами, бекон, шунка, луканка, както и в някои технологии за консервиране на риба, те забавят развалянето на месото и възпрепятстват развитието на смъртоносна бактерия, причиняваща ботулизъм. Тези химически съединения се използват още за намазване на месото, за да запази по-дълго време естествения си свеж червен цвят и миризма.

Бедата е, че попаднат ли в стомаха, се превръщат в нитрозамин – субстанция, която при лабораторни опити с животни причинява рак. Към много опасните консерванти се отнасят бутилат хидрокситолуол и бутилат хидроксианизол. Тези две субстанции се използват за предпазване от гранясване на олиото в продукти, съдържащи мазнини, като картофените и царевичните чипсове и салатното олио. Използват се също за поддържане на свежестта и да се удължи времето за съхранение на кексове, дъвки, бонбони и продукти от брашно. Установено е, че тези два консерванта причиняват рак и алергия. Въпреки това широкото им приложение продължава.

Другата роля на синтетичните добавки е чрез тях да се добави цвят, приятен мирис, стабилизиране за по-дълго време и подобряване на текстурата. Досега са създадени близо 20000 химически съединения за придаване на приятна миризма. Установено е, че някои от тях превъзбуждат децата, а в други случаи, в концентрирана форма, могат да предизвикат конвулсии и смърт. За сгъстяване на детските храни често се използва модифицирана (изменена) скорбяла. Поради химическия си състав обаче тя е вредна за здравето на децата.
Друга опасна добавка, която също масово се използва, е ВVO (броминово-зеленчуково олио).

Това е емулгатор, който се използва при цитрусовите напитки, за да ги предпазва от утаяването на водата от концентрата. Тази добавка оставя остатъчни вещества, които са отровни и се натрупват във вътрешностите на човешкото тяло. Затова не давайте на децата от тези напитки, а пригответе сами сок от пресни плодове!
Не по-малко опасна е и добавката МSG (мононитратен глутаминат) заради това, че увеличава естествената миризма на морските храни и соевите продукти.

Използва се във фабрично приготвените супи, сосове и подправките. Добавката е известна като „синдром на китайските ресторанти“ и причинява главоболие, комбинирано с губене на равновесие и болки в гръдния кош, врата, ръцете. При възрастните тези симптоми изчезват след 1-2 часа, но при опити с животни било установено, че унищожава мозъчни клетки.

Освен тези добавки, в целите зеленчуци и плодове широко се използват синтетични химически съединения като газове, бои, восък с цел придаване на по-атрактивен вид и за по-дългото им съхранение. Не е тайна, че с цел по-продължително съхранение доматите, чушките и плодовете се напръскват с газ етилен. Твърдите и зелените домати също се пръскат, за да могат да се транспортират на дълги разстояния.

Същото се отнася и за неузрелите портокали във Флорида. На тях им се придава приятен жълт цвят с помощта на оцветителя Red 2, за който по-късно е установено, че е опасен за здравето на хората. Восъчните покрития също са опасни. Те се използват при много плодове и зеленчуци, като им придават лъскав и свеж вид. Лошото при  тези покрития е, че при миене не може да се премахнат и затова обвивката трябва да се обели, тъй като може да се окаже вредна за здравето.

В много от развитите западни страни е забранено използването на повече от 30 емулгатора, но те все още се прилагат у нас или се внасят с редица храни. Означени са на опаковката със съответната цифра.
Ето най-опасните консерванти и емулгатори, които много често влизат в състава на продукти  в нашата търговска мрежа:

Вещества, за които се подозира, че предизвикват злокачествени (ракови) промени в клетките: Е 103, Е 105, Е 121, Е 123, Е 125, Е 126, Е 126, Е 130, Е 131, Е 142, Е 152, Е 210, Е 211, Е 213-217, Е 249, Е 330, Е 477.
Заболявания на жлъчката и храносмилателната система се предизвикват от честата употреба на Е 221 – 226, Е 320-322, Е 338-341, Е 407, Е 461-466.
Болести по жлъчния мехур, черния дроб и бъбреците могат да се провокират от употребата на Е 171-173, Е 320-322.

Силно алергизиращи вещества са Е 230-232, 239, Е 311-313.
Всички те влизат в състава на маргарините, на пушените сирена, колбасите и месните произведения. Когато купувате, четете етикетите и си отваряйте очите, за да се предпазите от сериозни заболявания.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки