Илинденското въстание в Костурско


Илинденското въстание в Костурско
Стар изглед от с. Смърдеш, известно като „първия костурски Батак“
23 Юли 2014, Сряда


Преди 111 години
През 1901 г. и особено през 1902 г. най-трескаво почна



да се работи за снабдяването ни с бойни припаси. Отделните групички самоотвержени борци заминаваха по канала за Гърция да купуват оръжие. Арестите в гръцките затвори никого не смущаваха – делото напредваше... Пушките „Гра“ или „Мартини“ стигнаха до 4 лири турски.

Турското правителство се стресна. Ходжите подканяха в джамиите турското население да не продава оръжието си на гяурите, но парата надви и прословутия турски религиозен фанатизъм. Турското население в околията не беше по-добре поставено икономически от християнското, даже то беше в много отношения по-долу от него. Плодородните и богати места в южната част на околията бяха в грамадната си част в ръцете на бейовете...

Турското население живееше главно от грабеж, но революционната организация тури край и на дерибействата. По този тактичен път Организацията сломи гордия, непобедимия, фанатизирания азиатец, за да продава ценното си оръжие на „неверниците“. А Гръцко-турската война през 1896-97 г. най-много спомогна в това отношение: тя напълно удовлетвори плячкаджиите турци с пушки „Гра“, които впоследствие попаднаха в ръцете на въстаниците.

Подготвиха се същевременно и бомби. За целта имаше специалисти-техници в Смърдеш, в Кореша, които работиха безспирно. Събираха се гилзите, пълнеха се. Участие взимаха жените и децата. Земята бе добре разработена и засята. Берекетът през 1903 г. бе отличен – берекет, какъвто Костурско не помнеше. А това много окуражи населението, то повярва, че и бог помага на делото.
Заповядано бе от началството всеки да приготви повече брашно, да се снабди с повече сол, захар, ориз и пр. необходимост. Мелниците по селата заработиха трескаво. Приготвиха се удобни скривалища за храните – за опасни моменти. Всички предчувстваха, че желаният ден наближава.

Турската власт не спеше. И тя взе сериозни мерки. По-начесто поставиха гарнизони в селата Кореша и Пополе. Най-сетне, на 9 май 1903 г., в навечерието на въстанието със султанско ираде бе унищожено голямото и цветущо корещанско с. Смърдеш, родното място на Васил Чекаларов, от редовната турска войска, пехота и артилерия. Унищожени бяха тази година със султански ирадета по едно село във всеки вилает в Македония (в Битолския, Скопския и Солунския), за да се сплаши населението и да не се дигне въстание.

Но въпреки нечувания терор и „Атиловата“ касапница в с. Смърдеш, наречено „първи костурски Батак“ след унищожението му, подир два месеца навред в страната се развя при най-голям ентусиазъм знамето на свободата, тържествено забиха всъде камбаните за изгрева на свободата. Сринатите до основи 300 къщи в с. Смърдеш от артилерията, задигането на покъщнината и добитъка му от аскера и башибозука, опожаряването му след това от пехотата, клането на 140 души – мъже, жени и деца, и отвличането във вътрешността на Албания на повече от 20 девойки – всичко това не бе в сила да разколебае духа на роба, да пречупи съвестта му – да не изпълни свещените завети на деди и прадеди, предавани от поколение на поколение.
Из спомените на
Манол Кочов и Наум Масалинков


Патриотичен календар

18 юли 1332 г. — В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската войска, ръководена от император Андроник III Палеолог

18 юли 1837 г. — Роден е Васил Левски

18 юли 2012 г. — На летище Бургас е извършен бомбен атентат срещу автобус с израелски туристи, при който са убити 7 души и 32 са ранени

19 юли 1879 г. — В Цариград, Белград и Букурещ са открити първите български дипломатически представителства и са назначени първите български дипломатически агенти

19 юли 1880 г. — Учреден е първият български медал „За Освобождението 1877-1878 година”

20 юли 791 г. — Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн. Карнобат)

20 юли 1903 г. — Избухва Илинденско-Преображенското въстание

21 юли 1789 г. — Роден е Васил Априлов

24 юли 1974 г. — В енергийната мрежа на България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки