Камъкът в дизайна на дворното място


Камъкът в дизайна на дворното място
22 Юли 2014, Вторник


Той може да изиграе централна роля  при оформянето на цветните композиции, водните площи и входните зони

Автор: Дина Харизанова

В съвременните градини се отдава предпочитание на растенията, но в дизайна на двора свое място може да намерят и природните камъни. Не само защото са красиви сами по себе си. А най-вече аргумент за това е, че с тяхна помощ може да се отделят зелените и цветни насаждения, като така се подчертае още повече тяхното очарование.

Природният камък е отличен материал, който естествено може да се включи във всякакъв пейзаж и възможностите за използването му могат да бъдат ограничени единствено от нашето въображение. Той някак си непринудено привлича вниманието и не може да се отрече, че е невероятно практичен. Ролята му в дворния участък не е по-второстепенна от тази на растенията – само три-четири екземпляра с интересен рисунък на повърхността може да оформят ефектна група при оформянето на цветните композиции.

Камъкът с необичайна форма пък представлява уникална и скъпа вещ, която спокойно може да се нарече своеобразна градинска скулптура. Той отлично се вписва с пространството, когато дворът е с наклон. 
Поставен на правилното място, той дори няма да се нуждае от обрамчване с растения, тъй като ще е достатъчно атрактивен и сам по себе си. Но все пак понякога ни се иска да подчертаем формата му с подходяща растителност.

В този случай е добре да се има предвид, че той ще изглежда много хармонично, когато редом с него се намират ниски дървета и храсти, имащи загръглена корона или спускащи се надолу клонки. Стелещите се хвойнови видове изглеждат много естествено в тези случаи, но ако се разраснат твърде силно, с времето има опасност да скрият „скулптурата“. Други подходящи растения за тези цели са папратите, перуниките и някои други растения. Като главното е да не се прекалява с количеството им – един или два вида са напълно достатъчни.

С повече растения хармонично се съчетава цяла група от натрупани природни камъни. Особено в такива местности, където те по принцип се намират в изобилие. Камъните изглеждат прекрасно и когато край тях  растат нискостъблени хвойнови или други храсти. А ако искате да оформите границата на някоя растителна композиция с големи камъни, образувайки с тях красива плавна линия, то ще се получи доста по-изразителна картинка.
Мястото на относително по-правоъгълните камъни по принцип е до някоя стена. Но, разбира се, и тук ще е нужно да се добави малко хвойна или стрък кисел трън за цвят. В този вариант, ако се използва покрай входната зона, без да се страхуваме, че ще ни обвинят в кич, върви към композицията да добавим дори закачлива табела с надпис „Добре дошли“ или с друг поздрав.

Прекрасно е и съчетанието на камъка с водата, което често може да се види край някое водно огледало или градинско езеро.  Всеки ще се съгласи, че при него най-силно впечатление правят не спокойните води, не интересните храсти край брега, а именно камъните, които тук не впечатляват толкова с необикновения си и изразителен рисунък на своята повърхност, а напротив – със своята обрасналост с мъхове и лишеи например.  По бреговете на езерцето в градината или на някой малък ручей, протичащ през дворния участък, камъните изглеждат възможно най-естествено. Затова стопаните трябва да се постараят да ги разположат възможно най-непринудено, така че да се избегне впечатлението за „ръкотворност“ на пейзажа.

И още един плюс на съчетанието между интересни камъни и нискостъблени храсти, надвиснали над малкия дворен водоем е, че тяхната изкусна комбинация успява да увеличи зрително площтта на въпросния воден кът. Специалистите по ландшафтен дизийн препоръчват в подобни случаи по-добре да се подбират не твърде малки екземпляри с поне два-три различни размера като горемина и задължително да се избягва чуждата на природата симетрия при разполагането им.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки