В Ресен спретнаха празник на хляба


В Ресен спретнаха празник на хляба
Всички бяха добре дошли, единственото условие беше хората тук да имат уважение към хляба
21 Юли 2014, Понеделник


Стотици обредни погачи, баници, сладки и солени тестени изделия показаха жените от пет области в Северна България

Автор: Здравка Христова

За втора поредна година великотърновското село Ресен стана домакин на един свързан с българските традиции празник - този на хляба. От 5 до 7 юли там се събраха жени от цели пет области в Северна България, за да покажат майсторлъка си. И да докажат, че месенето на хляб е тайнство и свято дело. Впечатлени от тяхното изкуство, но без грам съжаление, гостите на събора изядоха всички експонати от изложбата до един веднага, след като компетентното жури се произнесе и отличи най-красивите и вкусни печива. На празника, провел се под мотото "Никой не е по-голям от хляба", в селото, което има 2300 жители, си спретнаха и фолклорен конкурс, който пък повдигна още повече доброто настроение.

Фестивалът откри 14-годишната поетеса Красимира Ангелова от село Миндя, която изрецитира авторското си стихотворение, посветено на хляба. В рими момичето разказа, че без него добротата у хората си отива. Оцелял е през вековете и е нещо свято, божи дар. Затова трябва да го пазим и уважаваме, разсъждава малката поетеса.

Хлябът е основният поминък и символът на Ресен. В селото има 36 000 декара обработваема земя. За разлика от много населени места, където постепенно земеделските кооперации и арендаторите започнаха да заменят нивите с пшеница с по-лесната за отглеждане и по-доходоносна рапица, в Ресен 70 на сто от земята е засята с жито.
В селото има три земеделски кооперации и два хлебозавода. В миналото Ресен винаги е било в челните редици по зърнопроизводство в страната и тази стара слава постепенно се завръща, хвалят се стари и млади. Дори емблемата на селото представлява фигура на жена с пита в ръце.

Погача с гигантска височина беше атракцията на трапезите тази година. Тя бе изненадата на гостите от Медовина, Поповско, омесена и наречена специално за здравето на всички участници в празника. Иначе на площада през цялото време се пържиха мекици и се играха хора.
Пита се прави при раждане на бебе, при кръщавка, венчавка и при погребение, за Коледа, за Великден. Хлябът е символ на живота, затова нарекохме празника си "Никой не е по-голям от хляба", обясни Радослава Иванова, председател на местното читалище "Народна просвета 1874".

Хляб се меси не само с вода, брашно, мая и сол, трябва и любов, казват жените и не спряха да се хвалят една на друга с майсторлъка си в изпипването на погачите.
Читалището в Ресен се оказа тясно да побере кулинарните трапези, отрупани с обредни пити, сладки, баници, баклави, кексове, мекици, катми, торти, палачинки, тулумбички, мъфини, а домакините прибавяха още и още. Хората най-много се спираха пред масите с обредните пити с лика на слънцето и с образа на св. Георги Победоносец.

Домакините на тържеството показаха и интересна аранжировка на голяма хлебна фуния, пълна с най-различни сладкиши. Нарекоха я "Рогът на изобилието". На празника всички бяха добре дошли, единственото условие беше да имат уважение към хляба.С апетитни катми се представи и архимандрит Георги, игуменът на Преображенския манастир, който заедно с членовете на журито Радослава Иванова, Йорданка Бобева, Иванка Калбанова и Маргарита Деневска даваше оценки на печивата, а също и на фолклорните изяви на групите.

Общо 16 състава от народни певци и танцьори показаха специфичните обичаи и традиции, характерни за своите краища - Великотърновско, Русенско, Габровско, Търговищко, Поповско.
Децата от местния младежки клуб „Отвори очи“ показаха как се меси сладко тесто, естествено под вещото ръководство на бабите си от пенсионерския клуб, за да има приемственост и уважение.



В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки