По Малкотърновски – от извора на Странджа


По Малкотърновски – от извора на Странджа
Традиционно ще бъдат показани различни занаяти
21 Юли 2014, Понеделник


Най-югоизточният фестивал  за пореден път ще събере влюбени в народния фолклор и творчество българи на 26 и 27 юли

Автор: Веселин Максимов

Най-югоизточният фестивал „По Малкотърновски – от извора на Странджа” за пореден път ще събере влюбени в народния фолклор и творчество българи на 26 и 27 юли. Поканата е от местното читалище „Просвета 1914”, а през тази година двудневната програма е преизпълнена с интересни събития.

Идеята на феста е да представя традиционни занаяти и елементи от нематериалното културно наследство на този край. Специалният гост този път е изключителният български актьор Юрий Ангелов, който от много години е влюбен в Странджа, живее в село Фазаново и успоредно с паметните си роли в киното и на сцената, води местна самодейна театрална трупа от Царево.

Още в 10,00 часа на 26 юли в Малко Търново започва подреждането на щандовете. Продажбите и демонстрациите на тях обаче ще продължат през целия ден.
Точно по обяд жени от село Стоилово ще покажат на публиката как се пече зелник на връшник. Тази демонстрация ще бъде последвана от арт-работилница за обработка на вълна, по идея на сдружение „Златното руно”. Точно Юрий Ангелов е председател на журито на изложбата конкурс „Царица на зелника”.

Следобедът е посветен на обучение по пеене на революционния химн на Странджа „Ясен месец”. По-късно, но все още по светло, предстои представяне на обичая Филек, игран по тези места от младежи по време на Велики пости, когато не се разрешавала свирня с музикални инструменти.
Той ще бъде последван от традиционните обреди по Трифон Зарезан, а демонстрацията на обичаи ще приключи с Попрелка – седянка с песни и предене на вретено.

След изложбата картини и дърворезба от художничката Петя Димитрова е официалното откриване на фестивала. Неговата кулминация е концертът на народната певица Зорница Георгиева, други състави и изпълнители и нестинарската програма.
Вторият ден също започва с щандове, които ще работят до неговия край. За всички желаещи е организиран туристически маршрут до Тракийското светилище в местността Мишкова нива.

През целия 27 юли можете да се включите в демонстрациите на най-различни традиционни занаяти – тъкане и направа на странджански пътеки от царевичак, дърводелство, кошничарство, пълен цикъл на обработка на вълна и тепавичарство, правене на точена баница, тиквеник, натурално козе и биволско сирене, масло и кашкавал, плетиво на терлици и различни дрехи, изработка на сувенирни фигури от лескови пръчки, работилница с камъни и много други характерни местни умения.

Краят на деня ще е приятно намигване към най-малките участници във фестивала, но вече в съвременен вариант. В 18 часа за тях започва детското шоу „Какафония”, с участието на клоуните Хахо и Хохо, много игри, забави и изненади.
Специален гост на вечерта е театър „Любомир Кабакчиев” от Казанлък. Повече за тазгодишния фестивал „По Малкотърновски – от извора на Странджа” можете да прочетете в социалните мрежи в интернет.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки