Бунт в Симеоновград заради отровна вода


Бунт в Симеоновград заради отровна вода
Водата, която тече от чешмите в Симеоновград, е черна от високо съдържание на мангана в нея
20 Юли 2014, Неделя


Не за първи път хората в Симеоновград излизат на протест заради лошата питейна вода. И досега никой обаче не им обръща внимание.

Автор: Христо Христов

По време на всяка предизборна кампания политиците им обещават, че ще построят пречиствателна станция, но след като стъпят в парламента забравят за дадената дума.
Нетърпимостта на жителите на малкото градче ги изкара тия дни на улицата. На общоградско събрание симеоновградчани приеха колективна жалба, която ще изпратят до ДКЕВР с искане водата да бъде обявена за непитейна и цената й да бъде намалена драстично.

Какъв ще бъде резултатът засега не е ясно. Ако има нещо, което е сигурно, то това е, че водата в Симеоновград не става за пиене. Хората не я ползват дори за готвене. Живителната течност е пълна с манган. Според ВиК-Хасково обаче тя е годна за пиене, защото в края на 2013 г. и началото на 2014 г. тежкият метал бил в нормите. Но повечето жители слагат на чешмите си тензух, който почернява за броени минути.
Наш екип с очите си се увери, че цветът на водата варира от бледожълта до тъмнокафява. Симеоновградчани разказват, че след къпане с нея децата им получават обриви по кожата, които впоследствие се разраняват и се инфектират.

Парадоксално е, че през 2007 г. заради изобилието от манган бившето ХЕИ обяви водата в Сименовград за негодна. Оттогава досега никой не е построил пречиствателна станция и не е направил нищо за подобрение на качеството й, а сега от водното дружество заявяват, че всичко е наред.
Разгневени майки предложиха на общоградското събрание ръководителите на ВиК-Хасково да доведат децата си в Симеоновград и да се грижат за тях с тази вода. Водните специалисти признават, че завишение на отровния метал е имало, но само през април и май. 

Местните жители масово подават жалби. До момента прошения са написали над 300 души. Но те трудно стигат до адресата си. През миналата седмица Валентина Гецова пристигнала във ВиК с 202 поименни жалби, но от там отказали да ги приемат, защото не била упълномощена. От водното дружество препоръчали писмените оплаквания да се пуснат по пощата. Жалбоподателите се чудят защо това е възможно, след като  пощенските служители също не се явяват упълномощени. Хората вече са се консултирали с юрист, който ги е уверил, че могат да заведат съдебно дело.

Оказва се, че има изработен проект за изграждането на пречиствателна станция. Дори през 2009 г. е бил подписан договор за строежа й. Година по-късно обаче той е прекратен без да има яснота защо. За да заработи станцията, са необходими около 5 милиона лева. Засега обаче тези пари ги няма.

Така единственото спасение на хората в Симеоновград е да си купуват минерална вода от магазина или да ходят до село Свирково, където да си пълнят бутилки с живителната течност от едно тамошно изворче. За някои обаче е непосилно да отделят от бюджета си по 100 лв. на месец за бутилирана минерална вода. Затова местните жители настояват поне да се свали цената на негодната вода.

В момента за един кубик те плащат 2.48 лв. Симеоновградчани се опитват да докажат, че реалната цена на черната вода в чешмите им е 19 ст. От ВиК обаче не са склонни изобщо на такава сума. Тяхната разценка се явява себестойността на водата за цялата област. Има разходи, помпените станции работят непрекъснато – поясняват от тамошното водно дружество.
Засега в Симеоновград няма и водоноски. Такъв вариант използват хората в Меричлери вече 4 години. Там пък през 2010 г. година водата бе забранена за консумация заради превишено съдържание на арсен.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки